Listopadová pranostika: Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá
Mohlo by se zdát, že pozdní podzim již v našich zeměpisných šířkách už nepřináší žádné sezónní plodiny. Opak je pravdou, i v listopadu je možné využívat čerstvě sklizených potravin. Nabídka sice není tak pestrá jako v letních měsících, přesto dokáže potěšit nejednoho labužníka. Domácí potraviny můžeme také zakoupit na oblíbených farmářských trzích.
Seznam listopadových potravin
Zelenina
Hlavními plodinami tohoto období je košťálová zelenina. Do této skupiny patří hlávkové zelí, hlávková kapusta, kapusta kadeřávek, růžičková kapusta. Dále pak pórek, tuřín, řeřicha, polníček, ořechy.
Začneme od košťálové zeleniny, od zelí. Zelí je nám přístupné v podstatě po celý rok, vydrží velmi dlouhou dobu, pokud je správě uskladněno. Sice na úkor vitamínů, ale je možné ho uchovat i ve sterilovaném stavu, další možností je již výše zmíněná úprava kysáním.
Kapusta nemá takovou popularitu jako zelí, přestože si v něm po stránce prospěšnosti pro zdraví ničím nezadá. Stejně jako zelí je velmi bohatá na vitamíny a minerální látky (obsahuje vitamin C, vitamíny skupiny B, karoten, vitamín E a K, kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen).
Další plodinou, kterou je možné sklízet v listopadu je pórek. Dalo by se říci, že je to u nás populární plodina díky svému širokému využití v kuchyni. Je podobně jako cibule štiplavý, ale jemnější. Skladováním se jeho štiplavost zvýrazňuje. Byl oblíbenou zeleninou římského císaře Nera. Tradovalo se, že právě díky póru měl tento zdatný řečník stále silný a pevný hlas.
Dalším zástupcem listopadové zeleniny je polníček. Patří mezi listovou zeleninu, svým vzhledem je podobný špenátu. Podobně jako pórek byl součástí stravy již ve starém Římě. Běžně roste planě, v kuchyni se pak využívají vyšlechtěné odrůdy.
Pokud se zmíní pozdní podzim a sezónní zelenina, nelze opomenout ani tuřín, příbuzný vodnice. Je to kořenová zelenina s bulvami, které částečně vyčnívají nad zem. I tato plodina má svou dlouhou historii. Je známa již 4000 let.