Mandarinky / Klementinky

Mandarinky (klementinky) obsahují

  • vitamín C
  • vitamín B
  • vlákninu
  • pektin
  • bioflavonoidy
  • draslík, zinek, fosfor, hořčík

Vlastnosti mandarinek (klementinek)

  • celkově posilují imunitu
  • zlepšuje činnost střev
  • snižuje cholesterol
  • preventivní účinky proti rakovině

Mandarinky / Klementinky

Historie klementinek se datuje již od roku 1902, kdy tato odrůda dostala své jméno. Obecně je název mandarinka odvozen od ostrova Mandare (Mauritius), ze kterého byly mandarinky dováženy. Ovšem původním státem, ze kterého mandarinky pochází je Čína.

Mandarinka klementina je citrus, který patří do skupiny mandarinek. Je velmi oblíbená pro jednoduché oddělení slupky od dužniny a hlavně neobsahuje téměř žádné pecky. Jejich oleje, stejně jako u ostatních citrusových plodů, obsahují většinou limonen, dále také myrcen, linalool, α-pinen a mnoho dalších složitých aromátů. Tyto oleje povzbuzují činnost jater a mírní revmatické problémy.

Mandarinky obecně jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C, který je velmi prospěšný našemu imunitnímu systému a také má silné protirakovinné účinky.

Při konzumaci mandarinek rozhodně nevynechávejte blanku mezi jednotlivými dílky. Ta obsahuje pektin (vlákninu), který vás zbavuje krevního cholesterolu.

Měsíčky mandarinky jsou velmi šťavnaté a chuťově nasládlé. K nám se dostávají převážně ze Španělska a Maroka.

Skladování mandarinek se doporučuje při pokojové teplotě, protože si při ní dokáže vyprodukovat více šťávy.

Tak s chutí do téhle dobroty. Klementinky jsou lepší než kdejaká sladkost a navíc vám i pomohou. Dobrou chuť 🙂