Růžičková kapusta

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta obsahuje

  • vysoký obsah vitamínů skupiny A, B, C  a E
  • bílkoviny, sacharidy
  • draslík, fosfor, vápník
  • vlákninu
  • kyselinu listovou

Vlastnoti růžičkové kapusty

  • výborné na posílení imunity
  • pomáhá odbourávat stres a při soustředění
  • odvodňuje
  • působí dobře na střeva a metabolismus

Růžičková kapusta patří do košťálové zeleniny. Její kuličky se skládají z pevně semknutých lístků. Původem je z Apeninského poloostrova. Momentálně je velmi oblíbenou zeleninou převážně v západní Evropě, ale rozšířená je po celém světě. Samotný košťál bývá dlouhý od 30-100cm.  Hlavně její listy jsou velmi bohaté na vitamín C. Kromě všech zdraví prospěšných látek obsahuje i síru, takže to s její konzumací není dobré přehánět. Prostě všeho s mírou. Hodí se při dietách a také dokáže zahnat stres. Tudíž všichni, kteří se cítíte pod tlakem, unavení nebo v depresi, rozhodně růžičkovou kapustu zařaďte do svého jídelníčku. Velkou výhodou při pěstování růžičkové kapusty je i to, že je odolná proti mrazu (až do -15°C) a tak Vám vydrží na záhonku i přes zimu. Což naznačuje i to, že vážně není náročná na pěstování :). Hlavně dříve byla růžičková kapusta cenným zdrojem vitamínů v zimním období. Dobré je vysadit růžičkovou kapustu do minerálně bohaté humózní půdy a na místo chráněné proti větru. Rozhodně tato zelenina není jednoduchá pro svoji přípravu, ale pokud se to naučíme, stojí to za to. Stačí překonat předsudky z dětství, kdy jsme se na ni netvářili zrovna přívětivě. Nejčastěji ji nejspíš nalezneme v polévce. Ale spousta lidí si ji připravuje i jako přílohu k masu nebo jen tak na másle. Pro zachování vitamínů je ovšem důležité růžičkovou kapustu vařit opravdu minimálně. Doporučuji spíše jenom spařit vodou.

Pěstování růžičkové kapusty

  • osivo vyséváme v dubnu do pařeniště
  • červen – červenec ji potom vysazujeme na záhon
  • koncem srpna zaštipujeme terminální pupen (vedoucí vrcholový pupen)
  • zajímavost: růžičky projité mrazem lépe chutnají
  • záhonky nezapomeňte pravidelně plít a ještě pravidelněji zalévat
  • na hnojivu šetřit nemusíte