Borůvky

Borůvky obsahují

  • barvivo antokyan
  • vitamín C
  • železo
  • třísloviny
  • antokyanosidy

Vlastnosti borůvek

  • snižuje cholestero
  • zvyšuje imunitu organizmu
  • pomáhají při střevních problémech
  • chrání buňky proti volným radikálům
  • zlepšují krevní průtok
  • pomáhají při šerosleposti
Borůvky

Borůvky

Bazalka

Bazalka obsahuje

  • nejdůležitějšími látkami jsou silice a éterické oleje

Vlastnosti bazalky

  • pozitivně působí na zažívací ústrojí
  • usnadňuje vykašlávání
  • má velmi silné účinky na naši nervovou soustavu
  • pomáhá při bolestech hlavy a stresu
  • dobrá při nespavosti nebo migréně
Bazalka

Bazalka

Bazalka, latinsky Ocimum Basilicum je aromatická bylinka. Bazalka pochází z Indie a tropických částí Asie. K nám do Evropy se dostala až v 16. století. Většina z nás si ji pěstuje v kuchyni nebo za oknem :). Bazalka dorůstá až 20cm.

Bazalka se používá jak čerstvá tak sušená a to jako koření do jídel a také v léčitelství. Dáváme ji hlavně do salátů, ale hodí se i do omáček, na maso nebo do polévek. Čerstvé listy potom můžete přidávat hlavně k rybám, sýrům nebo do těstovin. Tato bylinka patří hlavně do Italské kuchyně. Mimochodem, také se o ní říká, že je to bylinka lásky.

Pokud si bazalku pěstujete nebo budete pěstovat, nejlepší období pro její sběr je těsně před květem. Pokud bazalku pěstujete u okna, říká se, že dobře slouží jako repelent proti mouchám. Zkuste a uvidíte.

Pěstování bazalky

  • bazalka potřebuje hodně slunce
  • dobrá je vlhká výživná půda
  • vyséváme v březnu až dubnu a po 3 týdnech již něco uvidíte 🙂
  • je citlivá na chlad, mráz a vítr
  • při zalévání dávejte pozor, ať nepokropíte listy

Angrešt

Angrešt obsahuje

  • vícenásobně nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • hořčík, mangan, draslík, zinek,křemík, fosfor, karoten, biotin
  • vitamín A, B6
  • vitamín C

Vlastnosti angreštu

  • podporuje trávení a funkci trávicí soustavy
  • preventivně působí proti rakovině
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje růst nehtů a vlasů
  • pomáhá uklidnit nervy
  • chrání cévní soustavu
Angrešt

Angrešt

Název angrešt je samozřejmě jen zlidovělý název, pod kterým tuto plodinu všichni známe. Správný název je Srstka angrešt nebo Srstka obecná. Jedná se o keř, který dorůstá zhruba do 1m výšky. Plody angreštu jsou zhruba 2cm velké, šťavnaté a samozřejmě chlupaté :). Také obsahují semena. Obvykle ne více než 4. A pozor. O větve keře se můžete popíchat, protože má trny.

Samotná rostlina pochází z mírného pásma Asie, Ameriky a Evropy. Vyšlechtěný byl kolem 15. století v Anglii a Francii.

Pokud Vám angrešt moc nešmakuje, můžete jej zkusit kompotovat nebo si z něj udělat džem. I tak v něm zůstane spousta dobrých látek. Také je dobrý do ovocných salátů, dezertů nebo se z něj vyrábí víno.

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 90,1 Na 2 vitamin C 14
bílkoviny g/100 g 1,1 K 210 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,4 Ca 28 vitamin E 0,37
cukry g/100 g 3,0 Mg 7 vitamin B6 0,02
škrob g/100 g 0 P 34 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 2,4 Fe 0,3 karoten 0,11
mastné kyseliny g/100 g Cu 0,06 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,03
energie kJ/100 g 81 Mn 0,1 niacin 0,3

Tabulka převzatá ze zdroje – Wikipedia.org

Jak pěstovat angrešt

  • umístěte jej do spíše stinného závětří zahrady
  • sázet můžete na jaře i na podzim
  • půda stačí mírně humozní a vydatně zalévaná
  • každý rok je potřeba udělat zmlazovací řez
  • angrešt je samosprašný, takže uděláte dobře, když jich vysadíte několik vedle sebe
  • samozřejmá je opora po délce celého keře
  • je potřeba každý rok pořádně hnojit

Třešně

Třešně obsahují

  • beta-karoten
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín C
  • draslík, fosfor, vápník, železo, měď
  • jód

Vlastnosti třešní

  • pomáhají při onemocnění štítné žlázy
  • působí proti únavě a podráždění
  • snižují krevní tlak
  • posilují imunitu
  • podporují tvorbu zubů a kostí, krvetvorbu
  • omlazují 🙂
Třešně

Třešně

Rané zelí

Rané zelí obsahuje

  • bílkoviny
  • kyseliny – jablečnou, citronovou, glukuronovou, jantarovou, tartronovou, mravenč
  • vitaminy C, Bl‘ B6, H, E
  • beta-karoten
  • kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou
  • draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, molybden, nikl, vanadium

Vlastnosti raného zelí

  • velmi účinné při léčbě žaludečních vředů a dvanácterníku
  • působí protialergenně
  • pomáhá při kašli a podporuje vykašlávání hlenu
  • vhodné jako podpora pro léčbu žlučových kamenů, onemocnění ledvin a srdce
  • vhodné konzumovat při lupénce
Bílé zelí

Bílé zelí

Rajčata

Rajčata obsahují

  • vitamíny A, C, D, F, K
  • vitamíny skupiny B
  • vápník, draslík, železo, měď, fosfor, kobalt, hořčík, mangan, nik
  • kyselinu citrónovou a jablečnou

Vlastnosti rajčat

  • působí antitoxicky
  • pomáhají při zácpě
  • doporučuje se při srdečních a ledvinových chorobách
  • pozitivně působí na nervovou soustavu
  • jsou vhodná při dietách
Rajčata

Rajčata

Pórek

Pór/pórek (Allium porrum) patří do čeledi amarylkových do rodu česnek. Je to dvou letá až vytrvalá rostlina, která má spodní část, jež je v půdě, kulovitou až vejčitou. Nad zemí je potom tvořena robustním stonkem, který je kryt pochvami listů, z nichž vyrůstají nerozvětvené temně zelené listy.

Pórek

Pórek

Pórek obsahuje

  • vitamin C, E a B
  • karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo
  • mangan a selen

Vlastnosti pórku

  • pomáhá při léčbě revma
  • stimuluje mozkovou činnost
  • posiluje cévní soustavu
  • pročišťuje trávicí soustavu
  • úspěšně pomáhá při snižování cholesterolu

Dnešní pór byl vypěstován z divokého druhu, který má domovinu v jižní Evropě a jihozápadní Asii. Jeho využití je známé z dávné minulosti, kdy jej zpracovávaly i starověké civilizace – Egypťané, staří Řekové a Římané.

Ač se může zdát, že existuje jen jeden druh pórku, opak je pravdou. Rozeznáváme dvě hlavní odrůdy. Pór letní a pór zimní dle doby, kdy je sklízen. Zimní pór je možné vyrývat od září, ale je možné jej ponechat na záhoně i v -15 °C mrazu, aniž by to mělo vliv na jeho kvalitu a chuť.

Pórek je možné vysadit na téměř každou zahradu. Roste totiž ve všech polohách. Je odolný i proti chladu. Více než na teplotu je citlivý na obsah živin v půdě a dostatečnou vláhu.

Obsah živin

Pórek má velmi příznivý vliv na naše zdraví. Je totiž bohatou zásobárnou vitamínů, jmenujme např. vitamín C, E, karoten, vitamíny skupiny B. Je dobré vědět, že vitamíny jsou více obsaženy v zelené listové části, proto je vhodné zpracovávat pórek celý.  V pórku též nalezneme značné množství minerálních látek např. vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, selen, mangan.

Další významnou složkou v pórku jsou sirnaté silice, které napomáhají trávení, povzbuzují chuť k jídlu.

Navíc je pórek bohatým zdrojem vlákniny a je chudý na kalorie. Udává se 175 kJ, tj. 41,83 kcal na 100g.

Vliv pórku na naše zdraví

Vzhledem k mnoha zdraví prospěšným látkám, které se v pórku nachází, je i jeho působení na zdraví široké.

Pórek má diuretické (močopudné) účinky, proto je vhodný třeba pro lidi trpící dnou, revmatiky.

Významný je svými účinky na trávicí soustavu. Podporuje trávení, zlepšuje funkci jater a produkci žluči, pomáhá při nadýmání a zácpě díky vysokému obsahu vlákniny, posiluje chuť k jídlu.

Pórkem lze pozitivně ovlivnit i mozkové funkce, posiluje srdeční činnost, ochraňuje cévy, jelikož snižuje hladinu cholesterolu, navíc i harmonizuje hladinu krevního cukru. Snižuje také riziko vzniku krevních sraženin – trombů.
Pórek ovlivňuje i činnost imunitního systému a hojení ran. V boji proti infekcím pak vykazuje přímé protibakteriální, protivirové i protikvasinkové účinky.

V lidovém léčitelství se pórek používá ke zlepšení hlasu a stejně jako cibule proti kašli. Je doporučovaný v podobě vývaru po léčbě antibiotiky, pomáhá totiž napravovat střevní mikroflóru. Vývar se doporučuje také podávat dětem trpícím průjmem. Další využití je potom na hmyzí bodnutí, kdy se pórek rozřízne a přiloží na postižené místo, stejně tak můžeme postupovat v případě spálenin.

Nákup a využití v kuchyni

Při kupování pórku je nutné dát si pozor na špičky listů, které by měly být pevné a čerstvé. Také velikost hraje roli. Pórky širší než cca 3,5 – 4 cm bývají tuhé. Je tedy lépe kupovat menší a křehčí. Je možné jej uložit do chladničky, kde vydrží nejméně týden. Pokud máme svůj vlastní pórek, nebo víme, že jsme koupili čerstvý, je možné ho uchovávat až dva měsíce při teplotě 0 °C a při vysoké vlhkosti. Další možností, jak pórek skladovat, je zamražení.

Pórek má široké využití v kuchyni. Je velmi univerzální zeleninou. Je možné jen upravovat všemi kuchyňskými postupy. Je možné jen vařit ve vodě nebo na páře, zapékat, dusit, smažit, ale je také možné jej konzumovat v syrovém stavu.

Nejčastěji je však používán do polévek či omáček, ani zapékání s jinými druhy zeleniny či masa není výjimečné.

Recepty z pórku

Jednoduchá pórková omáčka

Nejprve na oleji zpěníme cibulku, kterou potom zasypeme hladkou mouku, společně zarestujeme a zalijeme připraveným vývarem (hovězí, kostka) a řádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme pepř a sůl a vaříme asi 20 minut. Mezitím si podusíme očištěný a pokrájený pórek ve vývaru. Připravovanou omáčku procedíme, přilijeme mléko (cca 200ml, dle množství vývaru) a přidáme podušený pórek i s vývarem, v němž se dusil, a ještě krátce společně povaříme. Na závěr můžeme omáčku zjemnit kouskem másla. Podáváme např. s hovězím masem a knedlíkem.

Jednoduchá pórková polévka

Potřebujeme 1 lžičku majoránky, 1 ks pórku, vývar, sůl, 3 ks brambor, lžičku kmínu, špetku soli a pepře, olej.
V hrnci rozehřejeme olej, na kterém zprudka orestujeme očištěný a pokrájený pórek. Restujeme společně se lžičkou kmínu. Pak zalijeme připraveným vývarem nebo vodou, do níž vhodíme kostku bujónu, masoxu aj.

Poté přidáme na menší kousky pokrájené 3 brambory, 1 lžičku majoránky, sůl a pepř. Polévku přivedeme k varu a vaříme přibližně 25 minut. Na závěr můžeme polévku zahustit jíškou či zjemnit smetanou, není však nutné.
Můžeme též polévku obměňovat a do polévky přidat i další druh zeleniny.

Zapečený pórek

Připravíme si 8 menších pórků, které povaříme 4-5 minut v osolené vodě, dokud nezkřehne. Nesmí se rozvařit. Po povaření vodu slijeme, pórek schladíme ve studené vodě, aby v něm dále neprobíhal proces vaření. Necháme ho okapat.

Mezitím si připravíme troubu – předehřejeme ji na 180 stupňů.

Každý pórek obalíme plátkem šunky a vyložíme do zapékací mísy.

Připravíme si 100g strouhaného sýra, který smícháme se 2 lžícemi dijonské hořčice a 6 lžícemi kysané smetany. Vše dobře promícháme, můžeme dochutit solí a pepřem a touto směsí zalijeme v míse naskládané pórky.
Pečeme nezakryté v předehřáté troubě, až povrch dostane zlatavou barvu a vytvoří se kůrčička, což se stane přibližně za 15-20 minut.

Okurka

Okurka obsahuje

  • až 95% okurky je voda
  • vitamíny C, B1 a B2
  • bílkoviny
  • draslík, hořčík, vápník, sodík, fosfor, křemík, síru
  • vlákninu

Vlastnosti okurky

  • snižuje krevní tlak
  • vhodná při hubnutí
  • podporuje zdravý růst vlasů a nehtů
  • zlepšuje funkci ledvin
Okurka

Okurka

Mrkev

Mrkev obsahuje

  • provitamín A
  • draslík, sodík, vápník, hořčík, železo
  • fosfor, síru

Vlastnosti mrkve

  • výborná při léčbě šerosleposti
  • pomáhá proti stresu
  • udržuje v dobrém stavu sliznice
  • působí preventivně proti rakovině
  • odkyseluje žaludek
Mrkev s natí

Mrkev s natí

Květ černého bezu

Květ černého bezu obsahuje

  • antokyany
  • vitamín P
  • vitamín C
  • provitamín A

Vlastnosti květu černého bezu

  • proti horečce
  • pomáhá při nachlazení a chorobách dýchacích cest
  • využívá se při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech
  • proti žaludečním nevolnostem a křečích
  • bojuje proti menstruačním a neuralgickým bolestem a migréně
  • užíváme při vysokém krevnímu tlaku, nemocech ledvin nebo močového měchýře
Květ černého bezu

Květ černého bezu