Pór/pórek (Allium porrum) patří do čeledi amarylkových do rodu česnek. Je to dvou letá až vytrvalá rostlina, která má spodní část, jež je v půdě, kulovitou až vejčitou. Nad zemí je potom tvořena robustním stonkem, který je kryt pochvami listů, z nichž vyrůstají nerozvětvené temně zelené listy.
Pórek
Pórek obsahuje
- vitamin C, E a B
- karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo
- mangan a selen
Vlastnosti pórku
- pomáhá při léčbě revma
- stimuluje mozkovou činnost
- posiluje cévní soustavu
- pročišťuje trávicí soustavu
- úspěšně pomáhá při snižování cholesterolu
Dnešní pór byl vypěstován z divokého druhu, který má domovinu v jižní Evropě a jihozápadní Asii. Jeho využití je známé z dávné minulosti, kdy jej zpracovávaly i starověké civilizace – Egypťané, staří Řekové a Římané.
Ač se může zdát, že existuje jen jeden druh pórku, opak je pravdou. Rozeznáváme dvě hlavní odrůdy. Pór letní a pór zimní dle doby, kdy je sklízen. Zimní pór je možné vyrývat od září, ale je možné jej ponechat na záhoně i v -15 °C mrazu, aniž by to mělo vliv na jeho kvalitu a chuť.
Pórek je možné vysadit na téměř každou zahradu. Roste totiž ve všech polohách. Je odolný i proti chladu. Více než na teplotu je citlivý na obsah živin v půdě a dostatečnou vláhu.
Obsah živin
Pórek má velmi příznivý vliv na naše zdraví. Je totiž bohatou zásobárnou vitamínů, jmenujme např. vitamín C, E, karoten, vitamíny skupiny B. Je dobré vědět, že vitamíny jsou více obsaženy v zelené listové části, proto je vhodné zpracovávat pórek celý. V pórku též nalezneme značné množství minerálních látek např. vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, selen, mangan.
Další významnou složkou v pórku jsou sirnaté silice, které napomáhají trávení, povzbuzují chuť k jídlu.
Navíc je pórek bohatým zdrojem vlákniny a je chudý na kalorie. Udává se 175 kJ, tj. 41,83 kcal na 100g.
Vliv pórku na naše zdraví
Vzhledem k mnoha zdraví prospěšným látkám, které se v pórku nachází, je i jeho působení na zdraví široké.
Pórek má diuretické (močopudné) účinky, proto je vhodný třeba pro lidi trpící dnou, revmatiky.
Významný je svými účinky na trávicí soustavu. Podporuje trávení, zlepšuje funkci jater a produkci žluči, pomáhá při nadýmání a zácpě díky vysokému obsahu vlákniny, posiluje chuť k jídlu.
Pórkem lze pozitivně ovlivnit i mozkové funkce, posiluje srdeční činnost, ochraňuje cévy, jelikož snižuje hladinu cholesterolu, navíc i harmonizuje hladinu krevního cukru. Snižuje také riziko vzniku krevních sraženin – trombů.
Pórek ovlivňuje i činnost imunitního systému a hojení ran. V boji proti infekcím pak vykazuje přímé protibakteriální, protivirové i protikvasinkové účinky.
V lidovém léčitelství se pórek používá ke zlepšení hlasu a stejně jako cibule proti kašli. Je doporučovaný v podobě vývaru po léčbě antibiotiky, pomáhá totiž napravovat střevní mikroflóru. Vývar se doporučuje také podávat dětem trpícím průjmem. Další využití je potom na hmyzí bodnutí, kdy se pórek rozřízne a přiloží na postižené místo, stejně tak můžeme postupovat v případě spálenin.
Nákup a využití v kuchyni
Při kupování pórku je nutné dát si pozor na špičky listů, které by měly být pevné a čerstvé. Také velikost hraje roli. Pórky širší než cca 3,5 – 4 cm bývají tuhé. Je tedy lépe kupovat menší a křehčí. Je možné jej uložit do chladničky, kde vydrží nejméně týden. Pokud máme svůj vlastní pórek, nebo víme, že jsme koupili čerstvý, je možné ho uchovávat až dva měsíce při teplotě 0 °C a při vysoké vlhkosti. Další možností, jak pórek skladovat, je zamražení.
Pórek má široké využití v kuchyni. Je velmi univerzální zeleninou. Je možné jen upravovat všemi kuchyňskými postupy. Je možné jen vařit ve vodě nebo na páře, zapékat, dusit, smažit, ale je také možné jej konzumovat v syrovém stavu.
Nejčastěji je však používán do polévek či omáček, ani zapékání s jinými druhy zeleniny či masa není výjimečné.
Recepty z pórku
Jednoduchá pórková omáčka
Nejprve na oleji zpěníme cibulku, kterou potom zasypeme hladkou mouku, společně zarestujeme a zalijeme připraveným vývarem (hovězí, kostka) a řádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme pepř a sůl a vaříme asi 20 minut. Mezitím si podusíme očištěný a pokrájený pórek ve vývaru. Připravovanou omáčku procedíme, přilijeme mléko (cca 200ml, dle množství vývaru) a přidáme podušený pórek i s vývarem, v němž se dusil, a ještě krátce společně povaříme. Na závěr můžeme omáčku zjemnit kouskem másla. Podáváme např. s hovězím masem a knedlíkem.
Jednoduchá pórková polévka
Potřebujeme 1 lžičku majoránky, 1 ks pórku, vývar, sůl, 3 ks brambor, lžičku kmínu, špetku soli a pepře, olej.
V hrnci rozehřejeme olej, na kterém zprudka orestujeme očištěný a pokrájený pórek. Restujeme společně se lžičkou kmínu. Pak zalijeme připraveným vývarem nebo vodou, do níž vhodíme kostku bujónu, masoxu aj.
Poté přidáme na menší kousky pokrájené 3 brambory, 1 lžičku majoránky, sůl a pepř. Polévku přivedeme k varu a vaříme přibližně 25 minut. Na závěr můžeme polévku zahustit jíškou či zjemnit smetanou, není však nutné.
Můžeme též polévku obměňovat a do polévky přidat i další druh zeleniny.
Zapečený pórek
Připravíme si 8 menších pórků, které povaříme 4-5 minut v osolené vodě, dokud nezkřehne. Nesmí se rozvařit. Po povaření vodu slijeme, pórek schladíme ve studené vodě, aby v něm dále neprobíhal proces vaření. Necháme ho okapat.
Mezitím si připravíme troubu – předehřejeme ji na 180 stupňů.
Každý pórek obalíme plátkem šunky a vyložíme do zapékací mísy.
Připravíme si 100g strouhaného sýra, který smícháme se 2 lžícemi dijonské hořčice a 6 lžícemi kysané smetany. Vše dobře promícháme, můžeme dochutit solí a pepřem a touto směsí zalijeme v míse naskládané pórky.
Pečeme nezakryté v předehřáté troubě, až povrch dostane zlatavou barvu a vytvoří se kůrčička, což se stane přibližně za 15-20 minut.