Ledový salát

Ledový salát obsahuje

  • vysoký obsah vlákniny
  • vitamíny C, A a K
  • kyselinu listovou
  • karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly

Vlastnosti ledového salátu

  • napomáhá posilování cévního systému
  • posiluje imunitní systém
  • vhodný při dietách
  • díky vláknině zlepšuje trávení

 

Ledový salát

Svému názvu tento salát vděčí tomu, že má velmi křehké listy, které jsou na sebe pevně nabaleny. Ledový salát je velmi lehký a hlavně v teplých letních měsících slouží jako velmi dobré osvěžení. Jeho původ je z USA (Kalifornie – 19. století), kde byl vyšlechtěn z odrůdy „Neapolský“.

Pěstování

Pro své pěstování potřebuje pravidelné zavlažování a výživnou humózní půdu. Jeho výhodou oproti hlávkovému salátu je to, že je více odolný proti vybíhání do květu. Mladší rostlinky jsou odolné proti chladu. Naopak starší rostlina je již docela citlivá na střídání teplot (noc / den). Jeho skladování je v celku nenáročné. V lednici vám může vydržet 1 – 2 týdny. Pokud si jej domů donesete v igelitovém sáčku, skladujte jej bez něj. Jinak se vám zapaří.

Ledový salát a zdraví

Díky látce lactucin je velmi dobrý v boji proti stresu a pomůže vám usnout. Kromě této látky se vyznačuje hlavně velkým obsahem minerálních látek. Ledový salát se také stará o tvorbu kostí. Oproti hlávkovému salátu má jemnější chuť, je nasládlejší a také velmi šťavnatý. Já osobně jej dokážu jíst i jen tak :). Samozřejmě většina lidí jej má oblíbený hlavně v míchaných salátech s kuřecím masem nebo grilovaným lososem.

Pokud jej máte dost, můžete si jej po ránu odšťavnit. Věřte, že vás hrnek šťávy z ledového salátu dokáže nakoupnout mnohem více, než káva.

Kedluben

Kedluben obsahuje

  • velké množství  vitaminu C
  • karoten, vitamín E, vitamíny skupiny B a vitamín K
  • kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou
  • draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, hořčík, sodík, chlór, bór, železo

Vlastnosti kedlubny

  • podporuje krvetvorbu
  • přispívá ke zdravé pokožce
  • chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou
  • působí preventivně proti infekcím
  • zvyšuje odolnost proti stresu a schopnost soustředění (viz látka inositol)
  • zmírňuje menstruační krvácení u žen
  • podporuje správnou funkci jater
  • pomáhá lepšímu trávení
Kedluben

Kedluben

Jahody

Jahody obsahují

  • obsahují veliké množství vody
  • vitamíny A, B, C, E
  • bór, draslík, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru a vápník
  • také překvapivě dost vlákniny

Vlastnosti jahod

  • posilují metabolismus
  • pomáhají při léčbě chorob srdce a cév
  • dále také při chudokrevnosti, dně, močových nemocech a žlučových kamenech
  • pomáhají při léčbě zánětů
  • snižují také horečku
Jahody

Jahody

 

Hlávkový salát

Hlavkový salát obsahuje

  • Karoten
  • Vitamíny skupiny B, C, E
  • Hořčík, Vápník, Draslík, Zinek
  • Sodík, Fosfor, Jód, Kobalt, Měď
  • Vlákninu

Vlastnosti hlávkového salátu

  • zlepšuje koncentraci, činnost mozku a posiluje paměť
  • pomáhá nervovému systému a srdci
  • povzbuzuje činnost jater a trávení
  • preventivně působí proti křečovým žilám
  • posiluje imunitu

Hlávkový salát

 

Cibule

Cibule obsahuje

  • nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli je allicin
  • obsahuje množství vitaminů a minerálů
  • bohatá na kyselinu listovou
  • vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin Ekaroteny
  • železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód

Vlastnosti cibule

  • používá se při léčení nemocí respiračního ustroj
  • cibule je výborná na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutin
  • pomáhá s ničením mikroorganismů na sliznici v našich dutinách
  • posiluje obranyschopnost našeho těla
  • posiluje žaludek a střeva
  • zlepšuje chuť jídlu
  • stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv
  • snižuje vysoký tlak, škodlivý cholesterol v krvi


Cibule je jedna z nejrozšířenějších rostlin a potažmo přísadou do mnohých českých jídel. Jak by vypadala příprava většiny jídel, kdybychom neměli možnost udělat cibulový základ? Guláš by nebyl gulášem a tlačenka s octem by ztratila svou pálivou přílohu. Pravděpodobně většina lidí ji má spojenou s nepříjemným zápachem z úst a také se slzením očí při jejím krájení, ale v každé jedné cibuli se skrývá daleko více, než bychom jenom mohli tušit.

Cibule je dvouletá až vytrvalá rostlina na bázi s velkou cibulí. Pochází z čeledi česnekovitých. Má robustní dutý stonek, který se dá taktéž využít pro konzumaci, pokud je ještě pěkně zelený a vzpřímený. Cibule pochází pravděpodobně ze střední Asie. Jedná se o velmi starou a velmi rozšířenou přísadu, která se používá ve všech světových kuchyních. První zmínky o cibuli se dochovaly již ze starého Sumeru, Egypta, Indie i Číny, kde vždy byly vyzdvihovány její léčivé účinky. Použití cibule v lékařství bylo v Evropě již od středověku velice oblíbené. Léčivými sirupy z cibule se například léčilo nachlazení a kašel, taktéž se z ní vyráběly prostředky na léčení střevních červů. V podstatě cibule se dá využívat jak zevně, tak vnitřně. Vnitřním užitím můžeme docílit především dezinfekčních účinků, snížení krevního tlaku, snížení hladiny krevního cukru i cholesterolu, zvyšování vylučování žluči a trávících enzymů. Dále dokáže léčit některá bakteriální a plísňová onemocnění dýchacích cest. Zevně se dá využít šťáva z cibule na hojení ran a vředů a dokáže také přinést úlevu po štípnutí hmyzu.

Cibule obsahuje mnoho látek – velké množství vody, bílkovin a cukru, dále vlákninu a mastné kyseliny, naopak ale neobsahuje vůbec žádný cholesterol. Cibule v syrovém stavu poskytuje velkou plejádu vitamínů počínaje vitamínem C, D, E, B6, B12, stejně jako karoten, thiamin a niacin. Minerální složení se skládá především z Na, K, Ca, Mg, P, Fe, Cu, Zn, Mn. Z toho plyne obecně užívaná rada pro pevné zdraví – týdně bychom měli sníst minimálně šest cibulí a devět stroužků česneku. Krájení cibule uvolňuje syntaktázu lakrimálního faktoru, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfonovou kyselinu RSOH. Jmenované látky se samovolně mění na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid, který se uvolňuje do vzduchu, čímž se může dostat do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která aktivují slzné žlázy. Proto tedy při krájení cibule slzíme z očí.

Jakkoli konzumace cibule může vést k nepříjemnému zápachu z úst a jídla obsahující cibuli nás mohou nadýmat, jsou její přednosti nediskutovatelné. Každá jedna rostlinka cibule dokáže vyprodukovat velké množství vitamínů a minerálů, které nám dokážou pomoci při mnohých zdravotních komplikacích. Jedná se o jednoduché domácí léčitelství, které neobsahuje žádné vedlejší ani škodlivé účinky.

Babské rady

  • potřete se po bodnutí včelou
  • zbaví nože rzi

Cibule bez slz

  • těsně před krájením cibuli schovat na krátkou chvilku do mrazáku nebo smočit nůž do vody

Černý kořen po římsku

Ingredience

  • 500g černého kořene
  • 50g mandlí
  • trocha octu
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 bílky
  • špetka soli

Příprava černého kořene po římsku

  • černý kořen omyjeme a oškrábeme
  • necháme ho uvařit (doměkka) v osolené vodě, ve které si rozpustíme cukr a ocet
  • mezitím vymažeme zapékací misku máslem
  • bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
  • ve sněhu obalujeme černý kořen a dáváme jej do zapékací mísy
  • zasypeme mandlemi a pečeme dokud nebude sníh do růžova

Tuřínová polévka

Ingredience na tuřínovou polévku

  • 400 g tuřínu
  • 150 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 50 ml smetany
  •  špetka pepře
  •  špetka soli
  •  špetka muškátového ořechu

Příprava tuřínové polévky

  • tuřín, mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a asi 35-40min vaříme v osolené vodě
  • dokořeníme muškátovým oříškem a pepřem
  • sundáme z plotny a dochutíme smetanou

 

Salát z řeřichy

Ingredience na salát z řeřichy

  • velký svazek řeřichy
  • 4 vejce
  • ½ lžičky hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • olivový oleje
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Příprava salátu z řeřichy

  • dáme vařit vejce na 5-6 minut do vroucí vody
  • důkladně omyjeme řeřichu pod studenou vodou a pořádně osušíme
  • v míse smícháme citronovou šťávu, hořčici, olivový olej a kmín (osolit, opepřit) a ušleháme metličkou
  • řeřichu v míse důkladně promícháme s omáčkou
  • vejce rozkrojíme podélně a dozdobíme jimi salát

 

Růžičková kapusta na másle

Ingredience na růžičkovou kapustu

  • 1/2 kg růžičkové kapusty
  • 1/2 kostky másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • sklenka plnotučného mléka
  • sklenka vody

Příprava růžičkové kapusty

  • kapustu očistíme
  • necháme vřít osolenou a oslazenou vodu
  • kapustu vložíme do vroucí vody
  • přilijeme mléko a vaříme 15min (kapusta se nesmí rozvařit)
  • na pánvi bez tuku orestujeme strouhanku, na druhé rozehřejeme máslo
  • kapustu přendáme na talíř, zasypeme strouhankou a polijeme mlékem

Pečené kaštany

Ingredience na pečené kaštany

  • vystačíme si pouze s jedlými kaštany 🙂

Příprava pečených kaštanů

  • o nic težší než sehnání správných ingrediencí 😉
  • na vypouknuté straně kaštanu nařízneme X (vezmeme to i trochu do hloubky)
  • troubu si rozehřejeme na cca 200°C
  • kaštany vyskládáme na plech naříznutou stranou nahoru
  • pečeme 10 – 15 minut (skořápky začnou praskat a vnitřek kaštanu hnědnout)
  • kaštany loupeme horké (ale nespalte se) – za studena skořápka zase ztvrdne