Celer

Celer obsahuje

  • významný zdroj vitaminů skupiny B, tzv. B-komplexu
  • listy celeru obsahují velké množství vitaminu C (více než citron)
  • vitaminy A, K a E
  • řadu důležitých minerálů – draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód (v poměrně vysokých dávkách)
  • velké množství éterických olejů

Vlastnosti celeru

  • podporuje ochranu a dezinfekci našeho trávicího traktu
  • působí proti infekcím v ledvinách a močových cestách
  • celerové silice pomáhají s rozpouštěním hlenu a zároveň dezinfikují sliznice
  • funguje jako přírodní diuretikum – pomáhá s léčbou revma a artritidy
  • preventivně působí proti žaludečním vředům
Celer

Celer

Artyčok

Artyčok obsahuje

  • karoteny, vitaminy skupiny B, vitamín C
  • železo, hořčík, zinek, draslík a vápník
  • také obsahuje tělu velmi prospěšné steroly, bioflavonoidy (chrání náš organismus proti účinkům škodlivých volných radikálů)
  • v artyčoku zeleninovém najdeme provitamín A, vitamín Ca kyselinu listovou

Vlastnosti artyčoku

  • chrání a posiluje játra
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • omlazuje organismus
  • zvyšuje tvorbu a vylučování žluči
  • zlepšuje trávení
  • preventivně působí proti žlučovým kaménkům
  • odvodňuje a působí proti otokům tkání
  • pomáhá při léčbě artritidy, revma a ledvinových nemocí
  • pomáhá při chronických onemocnění kůže a proti stařecké cukrovce
  • doporučuje se při poruchách slinivky – podporuje produkci trávicích enzymů

Málo známá zelenina, která na první pohled snad ani zeleninu nepřipomíná, protože z ní konzumujeme vlastně pouze květ. Zdánlivě připomíná přerostlý bodlák nebo nějaký druh sukulentu. Ale odmyslíme – li si tyto věci, jedná se o velice chutnou a neuvěřitelně zdravou zeleninu. Tentokrát bude řeč o artyčoku.

Artyčok je teplomilná trvalka s lodyhou přesahující svým vzrůstem výšku jednoho metru. Plodem je nažka, ve které listy rostou do tvaru růžice.  Rostlina má modrofialové květy, které jsou velké, šťavnaté a široce vejčité.

Pěstování artyčoku

Artyčoky pocházejí z teplomilných oblastí a ve velkém se pěstují především ve Středomoří. Všeobecně vzato artyčoky nesnáší studené podnebí a mrazy pod -10 °C. Při pěstování vyžadují slunečnou, zahřívanou a chráněnou polohu. Nejlépe se jim daří v lehké, výživné a propustné půdě. Zamokřená území mohou promrzat, což je pro artyčoky nevyhovující. Pěstování artyčoků začíná ze semen nejdříve do květináčů a to již v průběhu března. S venkovní výsadbou se může započít až od druhé poloviny května. Rozestupy při výsadbě mezi rostlinami musí být asi tři čtvrtě metru. Po celou dobu je nutno dodržovat vydatnou zálivku. Sklizeň je dobré provádět dříve než květy rozkvétají,  řezná místa je nejlépe zatřít citrónem, aby nehnědla.

Léčebné účinky artyčoku

Artyčoky se hojně konzumovaly již v době starověkého Egypta. Od 16. století se s jeho pěstováním započalo také v jižních státech USA a ve Střední Americe. Artyčok lze považovat téměř za léčivku, jednak se hodně doporučuje lidem s diabetem, protože obsahuje látku inulin. Ale stejně je vhodný i pro lidi se žlučníkovými chorobami, záněty a cirhózou jater. Konzumace artyčoků povzbuzuje detoxikační činnost jater, tvorbu a vylučování žluči a trávících enzymů. Celkově zlepšuje trávení a také látkovou výměnu. Taktéž má protialergické účinky, což lze uplatnit při léčbě ekzémů. K léčebným účelům se dají také využít listy a kořeny. Artyčoky obsahují vitamíny skupiny B, draslík, vápník, železo, inulin, tanin, organické kyseliny a soli. Každý z nás by měl zařadit artyčoky do svého jídelníčku, jsou zdravé a zároveň velmi chutné.

Babské rady

  • pročišťují cévy
  • obnovují jaterní buňky
  • účinné látky obsažené v těchto lahodných plodech regulují hladinu tuků v krvi
  • odbourávají nahromaděný cholesterol
  • Hořčiny regenerují játra
  • fungují jako skvělé afrodiziakum

Použití: Jezte je několikrát týdně jako zeleninu. Silněji působí kapsle, které koupíte v lékárně.

Chřest

Chřest obsahuje

  • velké množství betakarotenu – provitaminu vitaminu A (je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a také je prevencí proti některým typům rakovinného bujení)
  • vitamin E a C
  • vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9)
  • draslík a zinek
  • fosfor, železo, jód a sodík

Vlastnosti chřestu

  • chřest je v některých částech světa považován za afrodiziakum a tonikum
  • zlepšuje naši fyzickou a psychickou pohodu
  • zlepšuje zásobování kyslíkem
  • také pomáhá udržovat zdravý cévní system
  • zlepšuje schopnost soustředění, paměti a pevné nervy
  • podporuje čištění organismu
Chřest

Chřest

Léčivé účinky chřestu

Chřest je lehce stravitelný, má nízký obsah kalorií obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E a minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo. Je bez tuku a obsahuje jen málo kalorií. Proto je vhodný při různých dietách, zvlášť při redukční.

Použití sahá od pomoci při bolesti zubů až po léčbu některých forem rakoviny. Velmi často se vzpomíná močopudný a krev čistící efekt plodiny. Známý je také jako afrodisiakum.

Typickou chuť a vůni dávají chřestu éterické oleje – kyselina asparaginová, která je důležitá pro metabolismus bílkovin, podporuje činnost ledvin a škodlivé produkty látkové výměny jsou z těla rychleji vyloučeny. Chřestová šťáva spolu s mrkvovou, Řepná a okurkovou podporuje léčbu revmatu, zánětu nervů, cukrovky, chudokrevnosti a prostaty.

Pěstování

Je to nenáročná trvanlivá zelenina pěstovaná ze semen. Před tím, než se rozhodnete založit si chřestový záhonek, musíte si předpěstovat sadbu. To znamená, že osivo je třeba vysít o rok dříve, v termínu od konce března do začátku dubna do pařeniště, případně koncem dubna přímo do půdy.

Sklizně se však dočkáte až ve třetím roce pěstování. V dalších letech je důležité hnojení, prevence nemocí, přihrnování půdy v případě bílých výhonků a opatrná sklizeň. Po sklizni se chřest nedá dlouho skladovat, vydrží tak tři – čtyři dny ve vlhké utěrce v chladničce.