Ostružiny

Ostružiny obsahují

  • bioflavonoidy
  • vitamín C
  • kyselinu citronovou
  • pektin
  • draslík, hořčík a železo
  • sacharidy

Vlastnosti ostružin

  • velmi silně chrání organismus
  • velké antioxidační účinky
  • zlepšují střevní mikroflóru
  • preventivně působí proti cévním onemocněním
  • zlepšují funkci nervové soustavy
  • mají protizánětlivé účinky
  • chrání játra a zároveň je detoxikují
Ostružiny

Ostružiny

Meloun

Meloun obsahuje

  • vitamín A
  • vitamíny řady B
  • vitamín C
  • karotenoidy
  • zinek, jód, selen a hořčík

Vlastnosti melounu

  • silně močopudné. Dobrý při ledvinových potížích.
  • uklidňuje organismus
  • pozitivně stimuluje krevní oběh
  • posiluje střevní stěnu
  • vyrovnává poměr vody a soli
  • antioxidační účinky
Meloun

Meloun

Jablka

Jablka obsahují

  • vlákninu
  • vitamín C
  • železo, ziněk, měď, hořčík, vápník, křemík, draslík
  • antioxidanty

Vlastnosti jablek

  • zlepšují funkci trávicí soustavy
  • snižují nervozitu a zvyšují koncentraci
  • omáhají s nespavostí
  • působí preventivně proti rakovině střev
  • pomáhají také při horečkách, zácpách, kašli, zánětech
  • zlepšují stav dásní


Jak všichni víme, jablka doprovází lidstvo již od jeho „vzniku“. Například jeho napodobeninu třímal každý správný král ve své ruce. Je fajn si ho utrhnout ze stromu a zakousnout se do té krásné šťavnaté dobroty. Jablko patří mezi nejznámější a nejpěstovanější ovoce v celé střední Evropě. Kdo by nevěděl, jedná se o plod jabloně a jablko jako takové patří do malvic.

Jablka mají velký význam v našem jídelníčku. Říká se, že denně bychom měli sníst alespoň jedno. Výrazně pomáhají proti stresu a posilují imunitu. Rozhodně více než všechny uměle vyráběné blbosti, které se do nás snaží chemicko-farmaceutické koncerny dostat. Látky obsažené v tomto ovoci také pomáhají proti nemocem jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Jablko nám poslouží jako vynikající ingredience do všemožných jídel a také tekutých pochutin, jako jsou mošt, džus nebo čaj. Pro zajímavost. Aroma jablka, pokud není zničeno jinými potravinami v našem těle, dokáže prostoupit až do vlasů a tak se může stát, že častý konzument tohoto ovoce doslova voní po jablíčkách.

Největším producentem a zároveň vývozcem jablek je Čína. Naopak stát s největší spotřebou jablek je Rusko (troufám si říct, že to nebude z důvodu zdraví prospěšných látek 😉 ).

Tabulka udává obsah látek a minerálů:

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 85,4 Na 3 vitamin C 3 – 20
bílkoviny g/100 g 0,4 K 100 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 3 vitamin E 0,27
cukry g/100 g 11,2 Mg 3 vitamin B6 0,06
celkový dusík g/100 g 0,05 P 8 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,6 Fe 0,1 karoten 0,017
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,02 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 190 Mn 0,1 niacin 0,1
  • Zdroj tabulky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jablko

Kukuřice

Kukuřice obsahuje

  • vitamíny skupiny B
  • železo, zinek, hořčík, mangan, selen
  • glukozu
  • vlákninu
  • nenasycené mastné kyseliny

Vlastnosti kukuřice

  • podporuje správný metabolismus a fungování orgánů v těle
  • pomáhá s krvetvorbou
  • zlepšuje plodnost a potenci
  • udržuje zdravou pleť a vlasy
  • zdrojem energie pro naše tělo i mozek
  • bojuje proti stresu a zlepšuje soustředění
Kukuřice

Kukuřice

Fenykl

Fenykl obsahuje

  • silice
  • draslík, vápník
  • ftalidy, polyacetyleny, kuraminy
  • éterické oleje
  • vitamín C

Vlastnosti fenyklu

  • působí proti nadýmání
  • bojuje proti křečím
  • snižuje cholesterol
  • pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích
  • podporuje tvorbu mléka u kojících matek
  • posiluje cévní soustavu
  • má protirakovinné účinky
Fenykl

Fenykl

Brusinky

Přestože o jejich léčivých vlastnostech věděli už naši předkové, vědci stále přicházejí s novými informacemi o pozitivních účincích, které nám brusinky přinášejí.

Brusinky obsahují

  • vitamín A
  • vitamín B
  • vitamín C
  • draslík, železo, vápník, sodík
  • jód, nikl, chrom
  • fenolové glykosidy
  • třísloviny
  • flavonoidy
  • pektin
  • karotenoidy
  • antokyany

Vlastnosti brusinek

  • velmi dobré jako prevence proti zánětu močových cest
  • bojují proti zubnímu kazu a zánětu dásní
  • pozitivně působí na cévní soustavu
  • snižují cholesterol
  • preventivně působí proti onemocnění žaludku

Za nejzdravější se považují kanadské brusinky (cranberries), rostoucí v Severní Americe, protože podle výzkumů právě ony mají největší obsah zdraví prospěšných látek. Za své jméno vděčí prvním evropským přistěhovalcům, kteří přistáli s lodí Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. S plody jejich seznámili Indiáni, kteří je sbírali a využívali k léčebným účelům. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába, dostaly americké brusinky jméno „Crane berry“, což se později zkrátilo na Cranberry.

Brusinky rostoucí v našich lesích, často až ve vysokohorském terénu jsou světlejší, menší, mají tedy méně dužiny, a tím i menší podíl léčivých látek. Obecně se brusinky považují za všelék, ať už je najdeme v našich končinách nebo jinde. Kromě toho, na našem trhu je již bohatý sortiment výživových doplňků z obsahem pravých kanadských brusinek.

Malé zázračné kuličky obsahují množství rozličných živin – organických kyselin, vitamínů, zejména C, E, K a provitamínů A a třísloviny. Ve zralém stavu mají vysoký podíl protihnilobná látek. Fungují jako výborný antioxidant. Obsahují také kyselinu citrónovou, jablečnou, benzoovou a šťavelovou, z minerálních látek zejména draslík, méně magnézium, vápník, fosfor a sodík. Flavonoidy, které se v nich hojně nacházejí, mají hned několik vynikajících vlastností: snižují tvorbu krevních sraženin, upravují vysoký krevní tlak, zdokonalují průtok krve, zpomalují vznik aterosklerózy a brání ucpávání cév.

Díky svému unikátnímu složení si brusinky našly uplatnění nejen v medicíně, ale i kosmetickém průmyslu. Protože obsahují omega 3 mastné kyseliny, podílejí se na rekonstrukci buněčné membrány, a proto se výtažky z nich často využívají při výrobě tělové i pleťové kosmetice. Díky obsaženým brusinkám bude tedy i naše pokožka pevnější, pružnější av konečném důsledku dostane i mladší vzhled.

Recepty a využití v kuchyni

Makrela na červeném víně a brusinkách

Makrely (4 kusy) důkladně omyjte a nechte trochu okapat. Větší cibuli nakrájejte na kolečka vyplňte ní vnitřek ryby. Do každé ryby dejte ještě lžíci brusinek a větvičku rozmarýnu. V misce rozmíchejte 2 dcl olivového oleje, 2 dcl červeného vína, 3 stroužky utřeného česneku s 2 lžícemi koření na ryby, 1 lžící hořčice, 1 dcl brusinkového džusu, troškou soli a pepře. Ryby dejte na vymazaný pekáč nahoru břichem a potřete marinádou tak, aby byla i uvnitř ryb. Nechte asi 30 minut odležet. Potom je položte na bok a ještě jednou potřete marinádou. Dejte do předem vyhřáté trouby. Za občasného otočení a polití marinádou pečeme přibližně 40 minut na 200 ° C.

Vepřová krkovice s brusinkami.

Na 2 porce potřebujeme asi 300 g vepřové krkovičky. Maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete 1 lžičkou čerstvého rozmarýnu a kořením na grilovaný sýr. Na pánvi rozehřejte ½ dcl oleje, přidejte okořeněnou krkovičku a opečte. Přidejte trošku vody a pod pokličkou maso duste do měkka. Mezitím rozmixujte 100 g sušených brusinek se 4 lžícemi smetany a troškou výpeku. Směs přidejte k masu a krátce povařte. K této pochoutce se hodí vařené nebo pečené brambory.

Bílá ředkev

Bílá ředkev obsahuje

  • hořčičné silice
  • vitamín C
  • vitamín B
  • vitamín E
  • válník, železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, síra

Vlastnosti bílé ředekve

  • mají pozitivní vliv na funkci jater
  • vhodná při zácpách
  • pomáhá proti bolestem hlavy
  • zlepšuje funkci žlučníku
  • čistí střeva
  • snižují cholesterol

Bílá ředkev má většinou tvar mrkve. Jen v bílém provedení. Může dorůstat až 35cm. Její původní zemí je zmiňovaný Egypt odkud putovala do Řecka.

Její využití najdete jak v teplé tak studené kuchyni. Pokud ji budete chtít jíst syrovou, doporučujeme ji oloupat. V teplé kuchyni ji naopak můžete použít i se slupkou. Neexistují doporučená jídla, ke kterým by se obvzláště hodila. Hodí se opravdu ke všem.

Bílou ředkev doporučujeme vysévat v polovině července. A sklízet se může již po 2 měsících. Výsev neprovádějte do čerstvě hnojené země. Existuje tam větší riziko napadení různými chorobami. Rozestupy mezi jednotlivými ředkvemi by měl být cca 20cm a mezi řádky 30cm.Jediné co pro dobrou sklizeň potřebují je dostatek světla. Hnojit nemusíte.

Skladujeme ji nejlépe v temném, chladném a spíše vlhčím sklepě. Tam Vám dokáže vydržet i několik měsíců. V lednici ji doporučujeme skladovat co nejkratší dobu. Nejdéle pak 10 dnů.

Díky vysokému obsahu vitamínu C je ceněná jako dobrý pomocník v boji proti nachlazením a celkovému posílení imunity. Také zlepšuje pH v dutině ústní, což má za následek svěží dech. Nemusíte aspoň cucat cukrem nasáklé žvýkačky.

Takže až se s bílou ředkví zase potkáte, dejte si ji do košíku. Je to zdravá dobrota :).

Vodní meloun

Vodní meloun obsahuje

  • vitamín C
  • vitamíny skupiny B
  • vitamíny A a PP
  • draslík, sodík, karotenoidy

Vlastnosti vodního melounu

  • hydratuje organizmus
  • pomáhá při léčbě nemocí ledvin
  • posiluje stěnu střev
  • zlepšuje zdraví našich očí
  • posiluje funkci nervové soustavy
Meloun

Meloun

Višně

Višně obsahují

  • vitamín C
  • vitamín B2
  • Vitamín A
  • draslík, hořčík, železo, jod a křemík
  • antokyany

Vlastnosti višní

  • podporují chuť k jídlu
  • pomáhají čistit játra a ledviny
  • pozitivně působí na problémy se štítnou žlázou
  • působí protizánětlivě
  • pomáhají proti zácpě
  • preventivně působí proti rakovině
  • pomáhají cévní soustavě
Třešně

Třešně

Rybíz

Rybíz obsahuje

  • vitamín C
  • vitamín P
  • vitamíny skupiny B
  • karoteny (v těle se přetváří na vitamín A)
  • vápník, železo, draslík, hořčík, mangan
  • nenasycené mastné kyseliny
  • třísloviny
  • pektin

Vlastnosti rybízu

  • výrazně posiluje náš imunitní systém
  • pomáhá při léčbě nachlazení, bronchitidě, infekce sliznic a podobných nemocí
  • preventivně působí proti rakovině
  • chrání náš zrak
  • urychluje obnovu sliznic
  • udržuje v dobrém stavu naši cévní soustavu
  • působí proti vysokému tlaku a hemoroidům

 

Rybíz

Rybíz