Cibule obsahuje
- nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli je allicin
- obsahuje množství vitaminů a minerálů
- bohatá na kyselinu listovou
- vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny
- železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód
Vlastnosti cibule
- používá se při léčení nemocí respiračního ustroj
- cibule je výborná na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutin
- pomáhá s ničením mikroorganismů na sliznici v našich dutinách
- posiluje obranyschopnost našeho těla
- posiluje žaludek a střeva
- zlepšuje chuť jídlu
- stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv
- snižuje vysoký tlak, škodlivý cholesterol v krvi
Cibule je jedna z nejrozšířenějších rostlin a potažmo přísadou do mnohých českých jídel. Jak by vypadala příprava většiny jídel, kdybychom neměli možnost udělat cibulový základ? Guláš by nebyl gulášem a tlačenka s octem by ztratila svou pálivou přílohu. Pravděpodobně většina lidí ji má spojenou s nepříjemným zápachem z úst a také se slzením očí při jejím krájení, ale v každé jedné cibuli se skrývá daleko více, než bychom jenom mohli tušit.
Cibule je dvouletá až vytrvalá rostlina na bázi s velkou cibulí. Pochází z čeledi česnekovitých. Má robustní dutý stonek, který se dá taktéž využít pro konzumaci, pokud je ještě pěkně zelený a vzpřímený. Cibule pochází pravděpodobně ze střední Asie. Jedná se o velmi starou a velmi rozšířenou přísadu, která se používá ve všech světových kuchyních. První zmínky o cibuli se dochovaly již ze starého Sumeru, Egypta, Indie i Číny, kde vždy byly vyzdvihovány její léčivé účinky. Použití cibule v lékařství bylo v Evropě již od středověku velice oblíbené. Léčivými sirupy z cibule se například léčilo nachlazení a kašel, taktéž se z ní vyráběly prostředky na léčení střevních červů. V podstatě cibule se dá využívat jak zevně, tak vnitřně. Vnitřním užitím můžeme docílit především dezinfekčních účinků, snížení krevního tlaku, snížení hladiny krevního cukru i cholesterolu, zvyšování vylučování žluči a trávících enzymů. Dále dokáže léčit některá bakteriální a plísňová onemocnění dýchacích cest. Zevně se dá využít šťáva z cibule na hojení ran a vředů a dokáže také přinést úlevu po štípnutí hmyzu.
Cibule obsahuje mnoho látek – velké množství vody, bílkovin a cukru, dále vlákninu a mastné kyseliny, naopak ale neobsahuje vůbec žádný cholesterol. Cibule v syrovém stavu poskytuje velkou plejádu vitamínů počínaje vitamínem C, D, E, B6, B12, stejně jako karoten, thiamin a niacin. Minerální složení se skládá především z Na, K, Ca, Mg, P, Fe, Cu, Zn, Mn. Z toho plyne obecně užívaná rada pro pevné zdraví – týdně bychom měli sníst minimálně šest cibulí a devět stroužků česneku. Krájení cibule uvolňuje syntaktázu lakrimálního faktoru, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfonovou kyselinu RSOH. Jmenované látky se samovolně mění na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid, který se uvolňuje do vzduchu, čímž se může dostat do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která aktivují slzné žlázy. Proto tedy při krájení cibule slzíme z očí.
Jakkoli konzumace cibule může vést k nepříjemnému zápachu z úst a jídla obsahující cibuli nás mohou nadýmat, jsou její přednosti nediskutovatelné. Každá jedna rostlinka cibule dokáže vyprodukovat velké množství vitamínů a minerálů, které nám dokážou pomoci při mnohých zdravotních komplikacích. Jedná se o jednoduché domácí léčitelství, které neobsahuje žádné vedlejší ani škodlivé účinky.
Babské rady
- potřete se po bodnutí včelou
- zbaví nože rzi
Cibule bez slz
- těsně před krájením cibuli schovat na krátkou chvilku do mrazáku nebo smočit nůž do vody