Bílá ředkev

Bílá ředkev obsahuje

  • hořčičné silice
  • vitamín C
  • vitamín B
  • vitamín E
  • válník, železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, síra

Vlastnosti bílé ředekve

  • mají pozitivní vliv na funkci jater
  • vhodná při zácpách
  • pomáhá proti bolestem hlavy
  • zlepšuje funkci žlučníku
  • čistí střeva
  • snižují cholesterol

Bílá ředkev má většinou tvar mrkve. Jen v bílém provedení. Může dorůstat až 35cm. Její původní zemí je zmiňovaný Egypt odkud putovala do Řecka.

Její využití najdete jak v teplé tak studené kuchyni. Pokud ji budete chtít jíst syrovou, doporučujeme ji oloupat. V teplé kuchyni ji naopak můžete použít i se slupkou. Neexistují doporučená jídla, ke kterým by se obvzláště hodila. Hodí se opravdu ke všem.

Bílou ředkev doporučujeme vysévat v polovině července. A sklízet se může již po 2 měsících. Výsev neprovádějte do čerstvě hnojené země. Existuje tam větší riziko napadení různými chorobami. Rozestupy mezi jednotlivými ředkvemi by měl být cca 20cm a mezi řádky 30cm.Jediné co pro dobrou sklizeň potřebují je dostatek světla. Hnojit nemusíte.

Skladujeme ji nejlépe v temném, chladném a spíše vlhčím sklepě. Tam Vám dokáže vydržet i několik měsíců. V lednici ji doporučujeme skladovat co nejkratší dobu. Nejdéle pak 10 dnů.

Díky vysokému obsahu vitamínu C je ceněná jako dobrý pomocník v boji proti nachlazením a celkovému posílení imunity. Také zlepšuje pH v dutině ústní, což má za následek svěží dech. Nemusíte aspoň cucat cukrem nasáklé žvýkačky.

Takže až se s bílou ředkví zase potkáte, dejte si ji do košíku. Je to zdravá dobrota :).