Brambory obsahují
- draslík
- vitamíny A, B, C
- hořčíku, železa, fosforu, manganu
- jód, molybdenu a selenu
- vařením většinu vitamínů a minerálů brambory ztrácejí
Vlastnosti brambor
- působují jako prevence proti rakovině, předčasnému stárnutí, onemocněním srdce a cév
- blahodárně působí na náš imunitní systém
Brambory zažily svůj vrchol slávy při průmyslové revoluci v Evropě. Byly dovezeny Španěly z Jižní Ameriky a patří k čeledi lilkovitých. V Peru (tam se bramborám říkalo papa a pivu z nich chacha) byly pěstovány již před 4 000 lety.
Brambory jsou vcelku dobrá potravina. Bohatá na minerálky, vitamíny, proteiny, ale téměř žádný tuk. Bohužel je potřeba aspoň trochu povařit a tím zase trochu těchto dobrých věcí ztratí. Kromě zdravý prospěšných látek brambory také obsahují toxické glykoalkaloidy, které se ovšem při teplotě nad 170°C částečně rozkládají. Jejich nejvyšší koncentrace je pod slupkou a také se zvyšuje při vystavování brambor slunci.
Na pěstování jsou velmi nenáročné. Dokáží vyrůst téměř všude. Například v tropech se dají sklízet i po 2 měsících. Jejich oblibě také přispívá to, že má velké hektarové výnosy. Samotná bylina dorůstá 60 – 100cm. Květy jsou bílé. Plody jsou zelené – žlutozelené bobule obsahující semena. My konzumujeme podzemní část. Rozmnožujeme je hlízami. Samotná semena slouží spíše pro šlechtění. Pro jejich uskladnění je potřeba tma, sucho a chlad.
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 79,0 | Na | 7 | vitamin C | 11 – 21 |
bílkoviny | g/100 g | 2,1 | K | 360 | vitamin D | – |
tuky | g/100 g | 0,2 | Ca | 6 | vitamin E | stopy |
cukry | g/100 g | 0,6 | Mg | 14 | vitamin B6 | 0,31 |
škrob | g/100 g | 16,6 | P | 37 | vitamin B12 | stopy |
vláknina | g/100 g | 1,3 | Fe | 0,4 | karoten | stopy |
mastné kyseliny | g/100 g | 0,1 | Cu | 0,08 | thiamin | 0,21 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,4 | riboflavin | 0,02 |
energie | kJ/100 g | 318 | Mn | 0,1 | niacin | 0,6 |
Nutriční tabulka převzata z Wikipedie.
Pěstování brambor
- nejsou náročné a snášejí téměř jakékoliv podnebí
- nezvládají delší mrazy
- hlízy se probouzejí od 6°C a pro další růst jsou vhodné 15 – 20°C
- nemají rády příliš mokrou půdu
Babské rady
- plátky syrových brambor odstraní otoky na očích
- dát do přesolené polévky
- do bramboru udělat dírku a zasunout výhonek muškátu a pak zasadit do země
- chcete si připravit pečené brambory s lehce pikantní příchutí? Přidejte ke konci pečení trošku kremžské hořčice
Nové brambory zásadně neloupejte, jenom je vydrhněte plastovou drátěnkou nebo kartáčkem. Slupky obsahují vysoké procento vitamínu C, o nějž byste se připravili.
Nazelenalé až zelené brambory nekonzumujte – v jakékoli úpravě jsou zdraví škodlivé a jejich chuť není dobrá.
Pokud máte jenom nové nebo rané brambory a potřebujete připravit knedlík či noky, přidejte do těsta na 1/2 kg brambor 3 lžíce solamylu.