Brambory

Brambory obsahují

  • draslík
  • vitamíny A, B, C
  • hořčíku, železa, fosforu, manganu
  • jód, molybdenu a selenu
  • vařením většinu vitamínů a minerálů brambory ztrácejí

Vlastnosti brambor

  • působují jako prevence proti rakovině, předčasnému stárnutí, onemocněním srdce a cév
  • blahodárně působí na náš imunitní systém
Brambory

Brambory

Brambory zažily svůj vrchol slávy při průmyslové revoluci v Evropě. Byly dovezeny Španěly z Jižní Ameriky a patří k čeledi lilkovitých. V Peru (tam se bramborám říkalo papa a pivu z nich chacha) byly pěstovány již před 4 000 lety.

Brambory jsou vcelku dobrá potravina. Bohatá na minerálky, vitamíny, proteiny, ale téměř žádný tuk. Bohužel je potřeba aspoň trochu povařit a tím zase trochu těchto dobrých věcí ztratí. Kromě zdravý prospěšných látek brambory také obsahují  toxické glykoalkaloidy, které se ovšem při teplotě nad 170°C částečně rozkládají. Jejich nejvyšší koncentrace je pod slupkou a také se zvyšuje při vystavování brambor slunci.

Na pěstování jsou velmi nenáročné. Dokáží vyrůst téměř všude. Například v tropech se dají sklízet i po 2 měsících.  Jejich oblibě také přispívá to, že má velké hektarové výnosy. Samotná bylina dorůstá 60 – 100cm. Květy jsou bílé. Plody jsou zelené – žlutozelené bobule obsahující semena. My konzumujeme podzemní část. Rozmnožujeme je hlízami. Samotná semena slouží spíše pro šlechtění. Pro jejich uskladnění je potřeba tma, sucho a chlad.

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 79,0 Na 7 vitamin C 11 – 21
bílkoviny g/100 g 2,1 K 360 vitamin D
tuky g/100 g 0,2 Ca 6 vitamin E stopy
cukry g/100 g 0,6 Mg 14 vitamin B6 0,31
škrob g/100 g 16,6 P 37 vitamin B12 stopy
vláknina g/100 g 1,3 Fe 0,4 karoten stopy
mastné kyseliny g/100 g 0,1 Cu 0,08 thiamin 0,21
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,4 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 318 Mn 0,1 niacin 0,6

Nutriční tabulka převzata z Wikipedie.

Pěstování brambor

  • nejsou náročné a snášejí téměř jakékoliv podnebí
  • nezvládají delší mrazy
  • hlízy se probouzejí od 6°C a pro další růst jsou vhodné 15 – 20°C
  • nemají rády příliš mokrou půdu

Babské rady

  • plátky syrových brambor odstraní otoky na očích
  • dát do přesolené polévky
  • do bramboru udělat dírku a zasunout výhonek muškátu a pak zasadit do země
  • chcete si připravit pečené brambory s lehce pikantní příchutí? Přidejte ke konci pečení trošku kremžské hořčice

Nové brambory zásadně neloupejte, jenom je vydrhněte plastovou drátěnkou nebo kartáčkem. Slupky obsahují vysoké procento vitamínu C, o nějž byste se připravili.

Nazelenalé až zelené brambory nekonzumujte – v jakékoli úpravě jsou zdraví škodlivé a jejich chuť není dobrá.

Pokud máte jenom nové nebo rané brambory a potřebujete připravit knedlík či noky, přidejte do těsta na 1/2 kg brambor 3 lžíce solamylu.