Černý kořen

Černý kořen obsahuje

  • spoustu vody
  • velké množství vlákniny
  • vitamíny C, B1 a B2
  • draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík a železo

Vlastnosti černého kořene

  • doporučovaný pro diabetiky
  • příznivě působí na nervovou soustav, žlázy s vnitřní sekrecí a cévní soustavu

Černý kořen

Černému kořenu se dříve říkalo „hadí mord španělský“. Konzumovat se tato zelenina začala kolem 16. století a pochází z jižní Evropy. Černý kořen se dá pěstovat v podstatě kdekoliv, protože dobře odolává i nízkým teplotám.

Kořen bývá dlouhý kolem 35cm. Jak můžeme usoudit z názvu, barva kořene je černý 😉 a uvnitř naopak zase bílý. V červenci a srpnu nám černý kořen dokonce vykvete a musím říct, že i hezky voní. Po odkvetení můžete s radostí nasbírat semena na další sezon(k)u. Skladování postačí jako u běžné kořenové zeleniny. Dejte si ovšem pozor na jeho rychlé plesnivění.

Jak pěstovat černý kořen

Pokud se rozhodnete černý kořen pěstovat, dopřejte mu hodně slunce a spoustu vláhy. Věřte, že jej má moc rád. Vysévat doporučejeme v únoru nebo březnu a se sběrem kořene můžete začít začátkem podzimu před prvními mrazíky. Bohužel není lehké tuto zeleninu koupit. Nejlepší je vydat se na farmářský trh a snažte se vybírat si kořeny, které jsou slabší.

Použití černého kořene

Příprava kořene je trochu komplikovanější. Nejdříve se musíte zbavit černého povrchu. Poté tzv. latexu, který z kořene vytéká (bílá tekutina, která vytváří takový film na kořeni). Pokud nechcete, aby vám po oloupání kořen nezhnědnul, namočte jej do okyselené vody. Jíst už jej potom můžete jak jen hrdlo ráčí. V jakékoliv podobě. Syrový či smažený.

Pro své vlastnosti je vhodný i pro diabetiky a revmatiky. Také černý kořen pomáhá hojení ran, trávení a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Doporučuje se i při nechutenství, protože podporuje chuť k jídlu.