Slívy

Slívy obsahují

  • pektin
  • antokyany
  • draslík
  • kvercetin
  • kyselina chlorogenová
  • vláknina
  • sorbitol

Vlastnosti slív

  • snižují cholesterol
  • pomáhají trávicí soustavě
  • chrání střevní stěny
  • používají se při detoxikaci
  • doporučují se při arterioskleróze, vysoké hladině kyseliny močové, dně, revmatu a artróze
  • preventivně působí proti rakovině tlustého střeva
Slívy

Slívy

Kdoule

Kdoule pochází z Iránu a Kavkazu. Například v Řecku byla tato rostlina zasvěcena bohyni Afroditě. Věřilo se, že plody kdouloně slouží jako afrodiziakum.

Kdoule

Kdoule

Kdoule obsahuje

  • vitamin C
  • vitaminy skupiny B
  • provitamin A
  • zinek, draslík, železo, vápník
  • pektiny, silice

Vlastnosti kdoule

  • pomáhají trávícímu ústrojí
  • doporučujeme při bolestech v krku
  • používají se při krvácení
  • odstraňují zápach z úst

Plody rostou na keři nebo stromu, který dosahuje výšky až 6m. Plody jsou jako na ilustrační fotografii kulovitého tvaru. Mohou být však i podlouhlé. Mohou připomínat jablka. Tyto plody jsou ovšem tvrdé a v syrovém stavu si jich moc neužijete. Ale hezky voní.

Při zpracování je vždy důležité odstranit všechna semena. Ta mohou způsobit žaludeční potíže, protože obsahují kyanogenní glykosid amygdalin.

Vzhledem k tomu, že za syrova jsou kdoule nepoživatelné, jejich nejčastější použití bývá k výrobě marmelád, džemů a kompotů. Na Balkáně můžete narazit na kdoulenku 😉 (pálenka z těchto plodů). Spousta zahrádkářů ji také používá jako okrasnou plodinu. Před zpracováním kdoule raději oloupejte jejich žlutou slupku. Dužnina při zpracovávání hnědne. Můžete si pomoct klasickou citronovou vodou. Tu pak samozřejmě vylejete. Dále se dají kdoule velmi dobře sušit. Doporučuje se při teplotách 40 – 50°C.

Tato plodina se prý využívá i v kosmetickém průmyslu pro svůj obsah tříslovin a taninu. Dříve se také používaly pro ovonění prádla při praní nebo se rozmísťovaly po bytě, aby jej hezky provoněly.

Pěstování kdouloní:

  • pro úspěšné pěstování je potřeba teplejší podnebí (Střední Čechy, Jižní Morava)
  • půda by měla být spíše kyselejší a odvápněná
  • vysazovat je můžete na podzim nebo na jaře v rozmezí 4 – 5m
  • je odolná proti různým chorobám, takže se vám dožije mnoha let
  • srážkově není moc náročná
  • v prvních letech je potřeba výchovným řezem založit kosterní větve
  • výhony nezkracujeme – zrovna tam kdouloň nejvíce kvete
  • před zimou se doporučuje zateplit kořeny

Fíky

Fíky obsahují

  • provitaminy vitaminu A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamin C
  • draslík
  • bílkoviny
  • aminokyseliny
  • pektin
  • vlákninu

Vlastnosti fíků

  • velmi napomáhá při trávicích problémech a akutní zácpě
  • zlepšuje střevní mikrofloru a také střeva čistí
  • dobrý zdroj energie
  • používá se při nachlazení, problémech s průduškami
    • rozpouští hlen v dýchacích cestách
  • pozitivně působí na ledviny a močové cesty
Fíky

Fíky

Mandarinky / Klementinky

Mandarinky (klementinky) obsahují

  • vitamín C
  • vitamín B
  • vlákninu
  • pektin
  • bioflavonoidy
  • draslík, zinek, fosfor, hořčík

Vlastnosti mandarinek (klementinek)

  • celkově posilují imunitu
  • zlepšuje činnost střev
  • snižuje cholesterol
  • preventivní účinky proti rakovině

Mandarinky / Klementinky

Historie klementinek se datuje již od roku 1902, kdy tato odrůda dostala své jméno. Obecně je název mandarinka odvozen od ostrova Mandare (Mauritius), ze kterého byly mandarinky dováženy. Ovšem původním státem, ze kterého mandarinky pochází je Čína.

Mandarinka klementina je citrus, který patří do skupiny mandarinek. Je velmi oblíbená pro jednoduché oddělení slupky od dužniny a hlavně neobsahuje téměř žádné pecky. Jejich oleje, stejně jako u ostatních citrusových plodů, obsahují většinou limonen, dále také myrcen, linalool, α-pinen a mnoho dalších složitých aromátů. Tyto oleje povzbuzují činnost jater a mírní revmatické problémy.

Mandarinky obecně jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C, který je velmi prospěšný našemu imunitnímu systému a také má silné protirakovinné účinky.

Při konzumaci mandarinek rozhodně nevynechávejte blanku mezi jednotlivými dílky. Ta obsahuje pektin (vlákninu), který vás zbavuje krevního cholesterolu.

Měsíčky mandarinky jsou velmi šťavnaté a chuťově nasládlé. K nám se dostávají převážně ze Španělska a Maroka.

Skladování mandarinek se doporučuje při pokojové teplotě, protože si při ní dokáže vyprodukovat více šťávy.

Tak s chutí do téhle dobroty. Klementinky jsou lepší než kdejaká sladkost a navíc vám i pomohou. Dobrou chuť 🙂

Petržel

Petržel obsahuje

  • silice
  • flavonoidy
  • provitamín A
  • vitamín B
  • vitamín C
  • vitamín E
  • draslík, hořčík, železo, vápník, sodík a fosfor

Vlastnosti petržele

  • blahodárně působí na ledviny a cévní soustavu
  • používá se při léčbě zánětů močových cest
  • napomáhá při trávení
  • má protikřečové účinky
  • antiparazitální účinky
  • podporuje odkašlávání
  • pozitivně ovliňuje menstruační problémy
  • podporuje vykašlávání hlenu
Petržel

Petržel

Lískové ořechy

Lískové ořechy obsahují

  • vitamíny B3 a B6
  • vitamín E
  • kyselinu listovou
  • hořčík, fosfor, raslík, vápník

Vlastnosti lískových ořechů

  • preventivně působí proti ledvinovým kamenům
  • doporučují se pro nemocné cukrovkou
  • pomáhají při zvýšené fyzické aktivitě
  • pozitivně působí při osteoporóze
  • zvyšují odolnost proti stresu a pomáhají při soustředění
  • chrání tělo před znečištěným prostředím
Lískové ořechy

Lískové ořechy

Houby

Houby obsahují

  • vlákninu
  • provitamín A
  • vitamín B
  • vitamín D
  • draslík, vápník, hořčík, železo
  • chitin

Vlastnosti hub

  • preventivně působí proti rakovině tlustého střeva
  • napomáhají trávení
  • snižují hladinu cholesterolu a cukru
Houby

Houby

Švestky

Švestky obsahují

  • vitamíny skupiny B
  • vitamín H
  • vitamín E
  • draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník

Vlastnosti švestek

  • podporují krvetvorbu a preventivně působí proti anémii
  • zlepšují vzhled a zdraví našich nehtů, vlasů a pokožky
  • mají silné antioxidantní účinky
  • preventivně působí proti rakovině a cévním chorobám
  • zpevňují kosti a zuby
  • pozitivně působí na nervovou soustavu
  • projímací účinky
Slívy

Slívy

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer obsahuje

  • apigenin
  • sodík, draslík, železo, vápník
  • nerozpustnou vlákninu
  • vitamín C
  • Vitamín B
  • betakaroten
  • kyselina askorbová

Vlastnosti řapíkatého celeru

  • protirakovinné účinky
  • protizánetlivé účinky
  • snižuje krevní tlak
  • podporuje funkci trávicí soustavy
  • podporuje nervovou soustavu a tiší stres
  • doporučuje se při artritidě, dně a revmatismu
Řapíkatý celer

Řapíkatý celer

Pekingské zelí

Pekingské zelí obsahuje

  • velké množství vitamínu C
  • karoten
  • niacin
  • vitamíny B1 a B2
  • draslík, vápník, hořčík, železo a síru

Vlastnosti pekingského zelí

  • podporuje hojení trávicího traktu
  • snižuje tvorbu novotvarů v ledvinách a močových cestách
  • působí protiskleroticky
  • má protizánětlivé účinky
Pekingské zelí

Pekingské zelí