Chřest

Chřest obsahuje

  • velké množství betakarotenu – provitaminu vitaminu A (je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a také je prevencí proti některým typům rakovinného bujení)
  • vitamin E a C
  • vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9)
  • draslík a zinek
  • fosfor, železo, jód a sodík

Vlastnosti chřestu

  • chřest je v některých částech světa považován za afrodiziakum a tonikum
  • zlepšuje naši fyzickou a psychickou pohodu
  • zlepšuje zásobování kyslíkem
  • také pomáhá udržovat zdravý cévní system
  • zlepšuje schopnost soustředění, paměti a pevné nervy
  • podporuje čištění organismu
Chřest

Chřest

Léčivé účinky chřestu

Chřest je lehce stravitelný, má nízký obsah kalorií obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E a minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo. Je bez tuku a obsahuje jen málo kalorií. Proto je vhodný při různých dietách, zvlášť při redukční.

Použití sahá od pomoci při bolesti zubů až po léčbu některých forem rakoviny. Velmi často se vzpomíná močopudný a krev čistící efekt plodiny. Známý je také jako afrodisiakum.

Typickou chuť a vůni dávají chřestu éterické oleje – kyselina asparaginová, která je důležitá pro metabolismus bílkovin, podporuje činnost ledvin a škodlivé produkty látkové výměny jsou z těla rychleji vyloučeny. Chřestová šťáva spolu s mrkvovou, Řepná a okurkovou podporuje léčbu revmatu, zánětu nervů, cukrovky, chudokrevnosti a prostaty.

Pěstování

Je to nenáročná trvanlivá zelenina pěstovaná ze semen. Před tím, než se rozhodnete založit si chřestový záhonek, musíte si předpěstovat sadbu. To znamená, že osivo je třeba vysít o rok dříve, v termínu od konce března do začátku dubna do pařeniště, případně koncem dubna přímo do půdy.

Sklizně se však dočkáte až ve třetím roce pěstování. V dalších letech je důležité hnojení, prevence nemocí, přihrnování půdy v případě bílých výhonků a opatrná sklizeň. Po sklizni se chřest nedá dlouho skladovat, vydrží tak tři – čtyři dny ve vlhké utěrce v chladničce.