Angrešt

Angrešt obsahuje

  • vícenásobně nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • hořčík, mangan, draslík, zinek,křemík, fosfor, karoten, biotin
  • vitamín A, B6
  • vitamín C

Vlastnosti angreštu

  • podporuje trávení a funkci trávicí soustavy
  • preventivně působí proti rakovině
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje růst nehtů a vlasů
  • pomáhá uklidnit nervy
  • chrání cévní soustavu
Angrešt

Angrešt

Název angrešt je samozřejmě jen zlidovělý název, pod kterým tuto plodinu všichni známe. Správný název je Srstka angrešt nebo Srstka obecná. Jedná se o keř, který dorůstá zhruba do 1m výšky. Plody angreštu jsou zhruba 2cm velké, šťavnaté a samozřejmě chlupaté :). Také obsahují semena. Obvykle ne více než 4. A pozor. O větve keře se můžete popíchat, protože má trny.

Samotná rostlina pochází z mírného pásma Asie, Ameriky a Evropy. Vyšlechtěný byl kolem 15. století v Anglii a Francii.

Pokud Vám angrešt moc nešmakuje, můžete jej zkusit kompotovat nebo si z něj udělat džem. I tak v něm zůstane spousta dobrých látek. Také je dobrý do ovocných salátů, dezertů nebo se z něj vyrábí víno.

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 90,1 Na 2 vitamin C 14
bílkoviny g/100 g 1,1 K 210 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,4 Ca 28 vitamin E 0,37
cukry g/100 g 3,0 Mg 7 vitamin B6 0,02
škrob g/100 g 0 P 34 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 2,4 Fe 0,3 karoten 0,11
mastné kyseliny g/100 g Cu 0,06 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,03
energie kJ/100 g 81 Mn 0,1 niacin 0,3

Tabulka převzatá ze zdroje – Wikipedia.org

Jak pěstovat angrešt

  • umístěte jej do spíše stinného závětří zahrady
  • sázet můžete na jaře i na podzim
  • půda stačí mírně humozní a vydatně zalévaná
  • každý rok je potřeba udělat zmlazovací řez
  • angrešt je samosprašný, takže uděláte dobře, když jich vysadíte několik vedle sebe
  • samozřejmá je opora po délce celého keře
  • je potřeba každý rok pořádně hnojit