Červená řepa

Červená řepa obsahuje

  • pektin
  • velký obsah bílkovin
  • barviva
  • draslík, hořčík, železo, měď, zinek, jód, mangan

Vlastnosti červené řepy

  • pomáhá odbourávat cholesterol
  • podporuje funkci nervové soustavy
  • snižuje krevní tlak
  • zlepšuje funkci cévní soustavy
  • pomáhá vašemu zraku
  • posiluje metabolizmus a zlepšuje funkci trávicí soustavy
Červená řepa

Červená řepa

Tato kořenová zelenina se pěstuje pro kořen ve tvaru bulvy s typickou tmavě červenou dužinou. Bulva může být kulatá, plocho-kulatá, válcovitá nebo řepovitým. Červená řepa se dobře skladuje, je k dispozici během celé zimy. Obvykle se konzumuje ve formě salátů, které konzervujeme a sterilizujeme. Přicházíme však o některé chuťové látky a vitamíny.

Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Velké množství vitamínu C z ní činí výborný prostředek na podporu imunitního systému. Nejdůležitějším antioxidantem nacházejícím se v této zelenině je vitamin E. Chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, čímž napomáhá zpomalovat stárnutí. Podporuje i činnost nervového systému a zlepšuje hojení ran. Díky vláknině upravuje činnost střev a pomáhá proti zácpě a průjmu. Podporuje činnost žaludku, žlučníku i jater.

Železo podporuje tvorbu červených krvinek a pročišťuje krev. Kromě toho obsahuje ještě množství stopových prvků a minerálních látek jako jsou hořčík, zinek, vápník, jód a měď, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Červená řepa má protisklerotické účinky a pozitivně působí na tvorbu inzulínu.

Pěstování

Červená řepa nemá velké nárok\na péči a je velmi odolná proti chorobám a škůdcům. Sázíme ji obvykle koncem dubna nebo začátkem května, kdy už je jistota, že nepřijdou mrazy. Sbíráme ji na podzim ještě před prvními mrazíky. Když chcete, aby vám vydržela co nejdéle, tak ji před uskladněním ve sklepě pořádně očistěte a vysušte.

Zavařování a nakládání

Ingredience: 3 kg očištěné červené řepy, 1/2 lžičky mletého kmínu, 3 lžičky soli, 200 g cukru, 10 lžic octa

Postup: Neoloupanou řepu v celku uvaříme ve vodě. Vodu vylijeme, zalijeme studenou vodou a necháme vychladnout. Řepu vyjmeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Nastrouhanou řepu ochutíme kmínem, solí, cukrem a octem. Naložíme do lahviček a sterilizujeme.