Kaštany, potažmo kaštanovník zná určitě každý od svého ranného dětství. Všichni jsme chodili a snad i ještě chodíme sbírat tyhle krásné lesklé plody. Ale málokdo z nás tuší, že kaštany dokáží být velmi účinnými v boji proti mnoha nemocem a neduhům.
Jedlé kaštany obsahují
- vitamín C, B a E
- hořčík, železo, draslík, vápník , fosfor, měď, chlor, niacin, karoten, biotin
- kyselinu pantotenovou
- velké množství bílkovin, glycidů a škrobů
- sacharózu, dextrin a olej
Vlastnosti jedlých kaštanů
- pomáhají při léčbě s nemocemi srdce a ledvin
- působí proti vysokému krevnímu tlaku
- čistí játra od jedovatých zplodin
- působí proti průjmům
- pozitivně napomáhají při psychických poruchách a stavech úzkosti
Původem je kaštanovník od Středozemního a Černého moře. Do naší oblasti se kaštan(ovník) dostane díky Římanům. Jedná se o velmi starý strom. Objevují se nálezy 8-9 milionů let staré. Ale až kolem 6. století p.n.l. se začíná kaštan konzumovat a to ve velkém. Tento mohutný strom má rád teplo a tak není divu, že se mu nejvíce daří na Jižní Moravě.
Jedlé kaštany a zdraví
Již zmiňovaní Římané používali kaštan k léčení spousty nemocí. Například kaštan používali i k léčbě vztekliny (dnes bych to již jako jediný lék nedoporučoval). Vývar z kůry sloužil jako ozdravná koupel, protože obsahoval látky, které podporují cévní soustavu a zpevňují stěnu cév. Lidé, kteří se rádi sluní by měli kaštanu také věnovat chvilku pozornosti, protože obsahuje látky, které chrání pokožku před slunečním zářením.
Kaštany jsou studnou všech možných dobrých látek. Sportovci využijí lehké cukry, které obsahují. Také obsahují „zdravé tuky“. Takzvané nenasycené tuky, které jsou nápomocné cévní soustavě. Kaštany jsou velmi bohaté na draslík, železo, kalcium, vitamíny A, E, B a C. Dobrá zpráva je, že kaštany jsou bezlepkové, takže si je může dopřát opravdu každý.
Jak nakoupit a správně zpracovat
Při nákupu kaštanů dáme pozor, aby nebyly napadené plísní, při špatném skladování jsou k tomu náchylné. Doma je co nejrychleji zpracujeme nebo jejich uchováme v mrazničce. Kaštany se jedé pouze tepelně upravené – můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré nebo nádivku. Před tepelnou úpravou musíme kaštanem nařezat slupku do kříže, uděláme asi 2 cm dlouhé řezy kolmo na sebe a půl centimetru do hloubky pod slupku. Řežeme na vypouklé straně kaštanu. Aby se lépe nařezali, můžeme je nechat předtím několik hodin ponořené ve vodě.
Vařené kaštany
Nařezané kaštany dáme do vroucí vody a vaříme asi 9 minut. Potom je zabalíme do utěrky nebo ručníku či hrubšího plátna a přes tkaninu rozdrtíme slupky .
Pečené kaštany na grilu či v troubě
Atmosféru zimního tržiště si můžeme vykouzlit doma na terase, když se pustíme do pečení kaštanů. Rozžhavíme dřevěné uhlí a nad uhlíky asi 10 centimetrů dáme grilovací misku nebo rošt, naskládáme na něj nařezané kaštany a pečeme, dokud slupky neprasknou. Kaštany ale musí zůstat hnědé, nesmějí zčernat. Rychle je pak oloupeme. Péct můžeme také v troubě při teplotě 200 ° C. Kaštany dáme na plech řezem nahoru, pečeme 10 až 15 min., dokud slupky nezačnou praskat a vnitřek jemně zhnědne.