Jablka obsahují
- vlákninu
- vitamín C
- železo, ziněk, měď, hořčík, vápník, křemík, draslík
- antioxidanty
Vlastnosti jablek
- zlepšují funkci trávicí soustavy
- snižují nervozitu a zvyšují koncentraci
- omáhají s nespavostí
- působí preventivně proti rakovině střev
- pomáhají také při horečkách, zácpách, kašli, zánětech
- zlepšují stav dásní
Jak všichni víme, jablka doprovází lidstvo již od jeho „vzniku“. Například jeho napodobeninu třímal každý správný král ve své ruce. Je fajn si ho utrhnout ze stromu a zakousnout se do té krásné šťavnaté dobroty. Jablko patří mezi nejznámější a nejpěstovanější ovoce v celé střední Evropě. Kdo by nevěděl, jedná se o plod jabloně a jablko jako takové patří do malvic.
Jablka mají velký význam v našem jídelníčku. Říká se, že denně bychom měli sníst alespoň jedno. Výrazně pomáhají proti stresu a posilují imunitu. Rozhodně více než všechny uměle vyráběné blbosti, které se do nás snaží chemicko-farmaceutické koncerny dostat. Látky obsažené v tomto ovoci také pomáhají proti nemocem jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Jablko nám poslouží jako vynikající ingredience do všemožných jídel a také tekutých pochutin, jako jsou mošt, džus nebo čaj. Pro zajímavost. Aroma jablka, pokud není zničeno jinými potravinami v našem těle, dokáže prostoupit až do vlasů a tak se může stát, že častý konzument tohoto ovoce doslova voní po jablíčkách.
Největším producentem a zároveň vývozcem jablek je Čína. Naopak stát s největší spotřebou jablek je Rusko (troufám si říct, že to nebude z důvodu zdraví prospěšných látek 😉 ).
Tabulka udává obsah látek a minerálů:
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 85,4 | Na | 3 | vitamin C | 3 – 20 |
bílkoviny | g/100 g | 0,4 | K | 100 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 3 | vitamin E | 0,27 |
cukry | g/100 g | 11,2 | Mg | 3 | vitamin B6 | 0,06 |
celkový dusík | g/100 g | 0,05 | P | 8 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,6 | Fe | 0,1 | karoten | 0,017 |
mastné kyseliny | g/100 g | stopy | Cu | 0,02 | thiamin | 0,03 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,1 | riboflavin | 0,02 |
energie | kJ/100 g | 190 | Mn | 0,1 | niacin | 0,1 |
-
Zdroj tabulky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jablko