Datle
Datle obsahují
- draslík a vápník
- vitaminy B1 a A
- sušené datle obsahují více niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé
- čerstvé datle naopak mají více vitaminu C
- čerstvé i sušené datle jsou specifické enormním obsahem cukru
- zdroj rozpustné vlákniny
Vlastnosti datlí
- výborné pro doplnění energie při fyzických aktivitách
- cukry, které datle obsahují dodají potřebnou glukózu a bílkoviny vyrovnají ztráty aminokyselin
- udržuje rovnováhu elektrolytů v buňkách (podporuje šíření nervových vzruchů)
- napomáhá při přenosu kyslíku v krvi
- čerstvé datle utišují dráždivost a pomáhají při respiračních onemocněních
- účinný uspávací prostředek (obsahují vysoké množství aminokyselin tryptofanu, které se v těle přeměňují na spánkový hormon melatonin)
- snižují krevní tlak
- prospívá kostem, zubům, kůži a vlasům
- povzbuzují při poklesu výkonu a únavě (nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein)