Citrón

Citrón obsahuje

  • kyseliny citrónové, jablečné, octové, mravenčí (zvyšují účinek kyseliny askorbové – vitaminu C)
  • vitamínu C
  • flavonoidy, terpeny
  • draslík, železo
  •  fytochemikálie

Vlastnosti citrónu

  • silný antiseptický účinek
  • flavonoidy mají protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry
  • detoxikuje organismus
  • zlepšuje vstřebávání železa ve střevech
  • ředí krev
  • podporuje metabolismus
  • zlepšuje pružnost cév
  • doporučuje se při zvýšeném riziku trombózy a edémech
  • ulevuje zánětům v ledvinách
  • citronová kůra je vhodná při ledvinových kamenech
  • celkově zlepšuje odolnost organismu


Citrón aneb žlutý poklad s vůní dráždící čichové ústrojí. Čaj s rumem a plátkem citrónu, nebo i čaj bez rumu s plátkem citrónu. Kyselá chuť na jazyku, až se z toho uši chtějí samy rolovat a samozřejmě citronová poleva na zákusku. To je jen zlomek věcí, které se některým z nás mohou vybavit při slově citrón.

Původ citrónu je poněkud nejistý, jakkoli se všeobecně předpokládá, že se jedná o domácí ovoce z Asie, přesná lokalita prvního citronovníku není úplně jasná. Jeho původ je kladen střídavě do Číny, jižní Indie a severní Barmy. Genetické studie stanovily, že citróny pocházejí z hybridu zkříženého kyselého pomeranče a cedrátu. Tyto plody jsou zástupci čeledi routovitých. Citróny se dostaly do Evropy klasickou cestou přes Blízký východ v dobách působení Římské říše, tedy někdy v průběhu prvního století před naším letopočtem. Je zvláštní, že v té době byly citróny již výrazně kultivovaným ovocem, které bylo známo ve starém Egyptě i ve staré říši Peršanů, a to již v období 700 let před naším letopočtem. První kultivace citrónu v Evropě byly prováděny v Janově v polovině 15. století. V Americe citróny, stejně jako další druhy ovoce a zeleniny, nebyly známy až do Kolumbových dob. Teď jsou citronovníkové háje například neodmyslitelnou součástí Floridy a Kalifornie.

Citróny jsou velice pěknými a barevnými zásobníky na vodu. Obsahují ji z celkového objemu asi z 87 %. Dále každý takový běžný citrón obsahuje bílkoviny, tuky, mastné kyseliny a cukry. Naopak v nich nenajdeme vlákninu ani cholesterol. Minerální složení zahrnuje v největším množství prvky jako draslík, vápník, fosfor, hořčík a mnoho dalších. Z vitamínu jsou v citrónech zastoupeny nejenom vitamín C, který je více méně dominantním, avšak také vitamín B6, karoten, thiamin, riboflavin a niacin.

Z ekonomického hlediska se jedná o jeden z nejúspornějších druhů ovoce, protože dokážeme při přípravě jídel využít úplně celý citrón zcela beze zbytků. Citrónová šťáva, dužina i kůra se přidávají do různých pokrmů a pochutinek. Samotná citronová šťáva je 5% až 6% koncentrovaná kyselina citronová, která jim dodává jejich charakteristickou kyselou chuť a malým Američanům způsob přivýdělku díky prodeji citronády. Citronová šťáva se tak přeneseně stala základem nápojového průmyslu. Ale nejen to, je toho mnohem více. Avšak základem zůstává otázka, jak by váš život vypadal bez citrónu? Odpověď: Kysele.

Babské rady

  • kousek citrónové kůry proti zápachu v krbu
  • rozkrojený kousek citronu namočený v soli odstraňuje skvrny z mramoru
  • přidáním pár kapek citronové šťávy do vody vytvoříme příjemný zvlhčovač vzduchu
  • dává se do chladničky jako pohlcovač zápachu
  • lžičku dát do rýže, aby se neslepila
  • plátky citronu zaplaší mravence
  • dezinfikuje škrábance a řezné rány
  • rozpouští bradavice