Bílá ředkev obsahuje
- hořčičné silice
- vitamín C
- vitamín B
- vitamín E
- válník, železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, síra
Vlastnosti bílé ředekve
- mají pozitivní vliv na funkci jater
- vhodná při zácpách
- pomáhá proti bolestem hlavy
- zlepšuje funkci žlučníku
- čistí střeva
- snižují cholesterol
Bílá ředkev má většinou tvar mrkve. Jen v bílém provedení. Může dorůstat až 35cm. Její původní zemí je zmiňovaný Egypt odkud putovala do Řecka.
Její využití najdete jak v teplé tak studené kuchyni. Pokud ji budete chtít jíst syrovou, doporučujeme ji oloupat. V teplé kuchyni ji naopak můžete použít i se slupkou. Neexistují doporučená jídla, ke kterým by se obvzláště hodila. Hodí se opravdu ke všem.
Bílou ředkev doporučujeme vysévat v polovině července. A sklízet se může již po 2 měsících. Výsev neprovádějte do čerstvě hnojené země. Existuje tam větší riziko napadení různými chorobami. Rozestupy mezi jednotlivými ředkvemi by měl být cca 20cm a mezi řádky 30cm.Jediné co pro dobrou sklizeň potřebují je dostatek světla. Hnojit nemusíte.
Skladujeme ji nejlépe v temném, chladném a spíše vlhčím sklepě. Tam Vám dokáže vydržet i několik měsíců. V lednici ji doporučujeme skladovat co nejkratší dobu. Nejdéle pak 10 dnů.
Díky vysokému obsahu vitamínu C je ceněná jako dobrý pomocník v boji proti nachlazením a celkovému posílení imunity. Také zlepšuje pH v dutině ústní, což má za následek svěží dech. Nemusíte aspoň cucat cukrem nasáklé žvýkačky.
Takže až se s bílou ředkví zase potkáte, dejte si ji do košíku. Je to zdravá dobrota :).