Bazalka obsahuje
- nejdůležitějšími látkami jsou silice a éterické oleje
Vlastnosti bazalky
- pozitivně působí na zažívací ústrojí
- usnadňuje vykašlávání
- má velmi silné účinky na naši nervovou soustavu
- pomáhá při bolestech hlavy a stresu
- dobrá při nespavosti nebo migréně
Bazalka, latinsky Ocimum Basilicum je aromatická bylinka. Bazalka pochází z Indie a tropických částí Asie. K nám do Evropy se dostala až v 16. století. Většina z nás si ji pěstuje v kuchyni nebo za oknem :). Bazalka dorůstá až 20cm.
Bazalka se používá jak čerstvá tak sušená a to jako koření do jídel a také v léčitelství. Dáváme ji hlavně do salátů, ale hodí se i do omáček, na maso nebo do polévek. Čerstvé listy potom můžete přidávat hlavně k rybám, sýrům nebo do těstovin. Tato bylinka patří hlavně do Italské kuchyně. Mimochodem, také se o ní říká, že je to bylinka lásky.
Pokud si bazalku pěstujete nebo budete pěstovat, nejlepší období pro její sběr je těsně před květem. Pokud bazalku pěstujete u okna, říká se, že dobře slouží jako repelent proti mouchám. Zkuste a uvidíte.
Pěstování bazalky
- bazalka potřebuje hodně slunce
- dobrá je vlhká výživná půda
- vyséváme v březnu až dubnu a po 3 týdnech již něco uvidíte 🙂
- je citlivá na chlad, mráz a vítr
- při zalévání dávejte pozor, ať nepokropíte listy