Jablka

Jablka obsahují

  • vlákninu
  • vitamín C
  • železo, ziněk, měď, hořčík, vápník, křemík, draslík
  • antioxidanty

Vlastnosti jablek

  • zlepšují funkci trávicí soustavy
  • snižují nervozitu a zvyšují koncentraci
  • omáhají s nespavostí
  • působí preventivně proti rakovině střev
  • pomáhají také při horečkách, zácpách, kašli, zánětech
  • zlepšují stav dásní


Jak všichni víme, jablka doprovází lidstvo již od jeho „vzniku“. Například jeho napodobeninu třímal každý správný král ve své ruce. Je fajn si ho utrhnout ze stromu a zakousnout se do té krásné šťavnaté dobroty. Jablko patří mezi nejznámější a nejpěstovanější ovoce v celé střední Evropě. Kdo by nevěděl, jedná se o plod jabloně a jablko jako takové patří do malvic.

Jablka mají velký význam v našem jídelníčku. Říká se, že denně bychom měli sníst alespoň jedno. Výrazně pomáhají proti stresu a posilují imunitu. Rozhodně více než všechny uměle vyráběné blbosti, které se do nás snaží chemicko-farmaceutické koncerny dostat. Látky obsažené v tomto ovoci také pomáhají proti nemocem jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Jablko nám poslouží jako vynikající ingredience do všemožných jídel a také tekutých pochutin, jako jsou mošt, džus nebo čaj. Pro zajímavost. Aroma jablka, pokud není zničeno jinými potravinami v našem těle, dokáže prostoupit až do vlasů a tak se může stát, že častý konzument tohoto ovoce doslova voní po jablíčkách.

Největším producentem a zároveň vývozcem jablek je Čína. Naopak stát s největší spotřebou jablek je Rusko (troufám si říct, že to nebude z důvodu zdraví prospěšných látek 😉 ).

Tabulka udává obsah látek a minerálů:

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 85,4 Na 3 vitamin C 3 – 20
bílkoviny g/100 g 0,4 K 100 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 3 vitamin E 0,27
cukry g/100 g 11,2 Mg 3 vitamin B6 0,06
celkový dusík g/100 g 0,05 P 8 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,6 Fe 0,1 karoten 0,017
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,02 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 190 Mn 0,1 niacin 0,1
  • Zdroj tabulky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jablko