Ledový salát obsahuje
- vysoký obsah vlákniny
- vitamíny C, A a K
- kyselinu listovou
- karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly
Vlastnosti ledového salátu
- napomáhá posilování cévního systému
- posiluje imunitní systém
- vhodný při dietách
- díky vláknině zlepšuje trávení
Svému názvu tento salát vděčí tomu, že má velmi křehké listy, které jsou na sebe pevně nabaleny. Ledový salát je velmi lehký a hlavně v teplých letních měsících slouží jako velmi dobré osvěžení. Jeho původ je z USA (Kalifornie – 19. století), kde byl vyšlechtěn z odrůdy „Neapolský“.
Pěstování
Pro své pěstování potřebuje pravidelné zavlažování a výživnou humózní půdu. Jeho výhodou oproti hlávkovému salátu je to, že je více odolný proti vybíhání do květu. Mladší rostlinky jsou odolné proti chladu. Naopak starší rostlina je již docela citlivá na střídání teplot (noc / den). Jeho skladování je v celku nenáročné. V lednici vám může vydržet 1 – 2 týdny. Pokud si jej domů donesete v igelitovém sáčku, skladujte jej bez něj. Jinak se vám zapaří.
Ledový salát a zdraví
Díky látce lactucin je velmi dobrý v boji proti stresu a pomůže vám usnout. Kromě této látky se vyznačuje hlavně velkým obsahem minerálních látek. Ledový salát se také stará o tvorbu kostí. Oproti hlávkovému salátu má jemnější chuť, je nasládlejší a také velmi šťavnatý. Já osobně jej dokážu jíst i jen tak :). Samozřejmě většina lidí jej má oblíbený hlavně v míchaných salátech s kuřecím masem nebo grilovaným lososem.
Pokud jej máte dost, můžete si jej po ránu odšťavnit. Věřte, že vás hrnek šťávy z ledového salátu dokáže nakoupnout mnohem více, než káva.