Datle

Datle obsahují

  • draslík a vápník
  • vitaminy B1 a A
  • sušené datle obsahují více niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé
  • čerstvé datle naopak mají více vitaminu C
  • čerstvé i sušené datle jsou specifické enormním obsahem cukru
  • zdroj rozpustné vlákniny

Vlastnosti datlí

  • výborné pro doplnění energie při fyzických aktivitách
  • cukry, které datle obsahují dodají potřebnou glukózu a bílkoviny vyrovnají ztráty aminokyselin
  • udržuje rovnováhu elektrolytů v buňkách (podporuje šíření nervových vzruchů)
  • napomáhá při přenosu kyslíku v krvi
  • čerstvé datle utišují dráždivost a pomáhají při respiračních onemocněních
  • účinný uspávací prostředek (obsahují vysoké množství aminokyselin tryptofanu, které se v těle přeměňují na spánkový hormon melatonin)
  • snižují krevní tlak
  • prospívá kostem, zubům, kůži a vlasům
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě (nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein)