Přestože o jejich léčivých vlastnostech věděli už naši předkové, vědci stále přicházejí s novými informacemi o pozitivních účincích, které nám brusinky přinášejí.
Brusinky obsahují
- vitamín A
- vitamín B
- vitamín C
- draslík, železo, vápník, sodík
- jód, nikl, chrom
- fenolové glykosidy
- třísloviny
- flavonoidy
- pektin
- karotenoidy
- antokyany
Vlastnosti brusinek
- velmi dobré jako prevence proti zánětu močových cest
- bojují proti zubnímu kazu a zánětu dásní
- pozitivně působí na cévní soustavu
- snižují cholesterol
- preventivně působí proti onemocnění žaludku
Za nejzdravější se považují kanadské brusinky (cranberries), rostoucí v Severní Americe, protože podle výzkumů právě ony mají největší obsah zdraví prospěšných látek. Za své jméno vděčí prvním evropským přistěhovalcům, kteří přistáli s lodí Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. S plody jejich seznámili Indiáni, kteří je sbírali a využívali k léčebným účelům. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába, dostaly americké brusinky jméno „Crane berry“, což se později zkrátilo na Cranberry.
Brusinky rostoucí v našich lesích, často až ve vysokohorském terénu jsou světlejší, menší, mají tedy méně dužiny, a tím i menší podíl léčivých látek. Obecně se brusinky považují za všelék, ať už je najdeme v našich končinách nebo jinde. Kromě toho, na našem trhu je již bohatý sortiment výživových doplňků z obsahem pravých kanadských brusinek.
Malé zázračné kuličky obsahují množství rozličných živin – organických kyselin, vitamínů, zejména C, E, K a provitamínů A a třísloviny. Ve zralém stavu mají vysoký podíl protihnilobná látek. Fungují jako výborný antioxidant. Obsahují také kyselinu citrónovou, jablečnou, benzoovou a šťavelovou, z minerálních látek zejména draslík, méně magnézium, vápník, fosfor a sodík. Flavonoidy, které se v nich hojně nacházejí, mají hned několik vynikajících vlastností: snižují tvorbu krevních sraženin, upravují vysoký krevní tlak, zdokonalují průtok krve, zpomalují vznik aterosklerózy a brání ucpávání cév.
Díky svému unikátnímu složení si brusinky našly uplatnění nejen v medicíně, ale i kosmetickém průmyslu. Protože obsahují omega 3 mastné kyseliny, podílejí se na rekonstrukci buněčné membrány, a proto se výtažky z nich často využívají při výrobě tělové i pleťové kosmetice. Díky obsaženým brusinkám bude tedy i naše pokožka pevnější, pružnější av konečném důsledku dostane i mladší vzhled.
Recepty a využití v kuchyni
Makrela na červeném víně a brusinkách
Makrely (4 kusy) důkladně omyjte a nechte trochu okapat. Větší cibuli nakrájejte na kolečka vyplňte ní vnitřek ryby. Do každé ryby dejte ještě lžíci brusinek a větvičku rozmarýnu. V misce rozmíchejte 2 dcl olivového oleje, 2 dcl červeného vína, 3 stroužky utřeného česneku s 2 lžícemi koření na ryby, 1 lžící hořčice, 1 dcl brusinkového džusu, troškou soli a pepře. Ryby dejte na vymazaný pekáč nahoru břichem a potřete marinádou tak, aby byla i uvnitř ryb. Nechte asi 30 minut odležet. Potom je položte na bok a ještě jednou potřete marinádou. Dejte do předem vyhřáté trouby. Za občasného otočení a polití marinádou pečeme přibližně 40 minut na 200 ° C.
Vepřová krkovice s brusinkami.
Na 2 porce potřebujeme asi 300 g vepřové krkovičky. Maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete 1 lžičkou čerstvého rozmarýnu a kořením na grilovaný sýr. Na pánvi rozehřejte ½ dcl oleje, přidejte okořeněnou krkovičku a opečte. Přidejte trošku vody a pod pokličkou maso duste do měkka. Mezitím rozmixujte 100 g sušených brusinek se 4 lžícemi smetany a troškou výpeku. Směs přidejte k masu a krátce povařte. K této pochoutce se hodí vařené nebo pečené brambory.