Mangold

Mangold obsahuje

  • vitamín C
  • vitamín B, E a A
  • vápník, draslík, hořčík, fosfor a želez
  • prvek betain

Vlastnosti mangoldu

  • podporuje cévní soustavu a činnost jater
  • velmi dobrý při prevenci rakoviny
  • posiluje nervový system

Mangold je prastará zelenina, která po čase upadla do zapomnění. Dně s se opět objevuje a používáme ho jako alternativu k špenátu, kapusty a jiným druhům listové zeleniny. Mangold znali již staří Římané a jeho pěstování se pozdější rozšířilo ze Severní Itálie na západ do Francie a Švýcarska.

Mangold a zdraví

Patří mezi zdravotně velmi hodnotnou zeleninu. Je bohatý zdroj vitamínů A, C a vitamínů P, což jsou bioflavonoidy. minerálních a ochranných látek. Pomáhá naší paměti a proti zánětům.

K dalším pozitivům patří regulace červených a bílých krvinek. Pomáhá při zánětu žil. Má vysoký podíl vlákniny a nízkou energetickou hodnotu. Z mangoldu nepřiberete, ani se ho nepřejíte. Je lehce stravitelný.

  • protirakovinný účinek (vláknina, antokyanáty a antioxidanty) – chrání zejména tlusté střevo
  • snižuje hladinu kreatininu a urey – chrání zejména ledviny diabetiků
  • pomáhá při zácpě
  • chrání zdraví kostí: hodně vápníku, hořčíku a vitaminu K
  • chrání oči před kataraktou a makulární degenerací: vysoký obsah betakarotenu, luteinu a zeaxantinu
  • srdce a cévy chrání hořčík, draslík, vláknina a antioxidační vitaminy
  • prevence a léčba anémie: skvělý rostlinný zdroj železa

Pěstování mangoldu

Abychom si zajistili dostatek mangoldu po celý rok, semena vyséváme již v polovině jara. Známe dva druhy mangoldu – listový a chřestový. Listový má úzké stopky a menší bublinaté zelené, žlutozelené, zelenofialový, fialové až červené čepele. Chřestový má zase silně žebernatá listy a širší stopky.

Listový i stopkový mangold sklízíme postupně otrháváním listů již dva měsíce po výsevu. Ze čtverečního metru můžeme získat 2 až 3 kg listů a stopek. Po sklizni je třeba co nejdříve upotřebit, protože rychle vadnou a ztrácejí kvalitu. Listy upravujeme stejně jako špenát vařením nebo dušením. Můžeme je i zmrazovat. Jsou vhodnou přílohou k jídlům. Zadržují méně dusičnanů než špenát a neobsahují kyselinu šťavelovou. Stopky lze dusit, obalovat a smažit nebo z nich připravovat salát.

Nejčastější způsob úpravy je podobný jako u chřestu. Mangold je výživnější než špenát, proto je vhodnou součástí jídelníčku, zvláště v dětské stravě. Patří mezi zdravotně velmi hodnotnou zeleninu. Obsahové látky Mangold je bohatý zdroj vitamínů A, C a P, minerálních a ochranných látek. Z minerálních obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo, z ochranných rutin a kvercetin, které spolu s kyselinou askorbovou (vitamin C) mají protisklerotické a protizánětlivé účinky.

Kyselina listová působí příznivě na regulaci červených a bílých krvinek. V listech obsažené bioflavonoidy mají významný účinek při zánětu žil a posílení kapilár. Obsahuje také malé množství oleje s polonasycená mastnými kyselinami, má vysoký podíl vlákniny a nízkou energetickou hodnotu, což je důležité při redukčních dietách. Nasládlou chuť a nepatrnou Řepov příchuť způsobuje betain. Ve fialovo zbarvených odrůdách se nacházejí antokyany, které mají také ochranný účinek na organismus.